Trenger du noen å snakke med om krigen i Ukraina?

Blomsterbukett på Sam Eydes plass med hilsenen "Ukraina i våre hjerter".

Til barn og unge i Arendal

Du har sikkert fått med deg at Russland har gått til angrep på Ukraina og at nå er det krig. I Arendal ønsker vi at alle barn og unge skal føle seg trygge. Derfor har vi laget noen gode råd til deg som kanskje føler deg litt redd nå.

Mange er redde for krig

Mange barn forteller at de tenker mye på krigen og blir redde. Noen synes det er vanskelig å sovne om kvelden eller får mareritt. Voksne er også bekymret for det som skjer i verden. Da er det viktig å huske på at Arendal ligger langt fra Ukraina, og at Norge er et trygt land å bo i. Sånn vil det fortsette å være!

Beskytt deg selv fra vonde bilder

Veldig mange nyheter handler om krig nå, og mange er opptatt av det som skjer. Følg med på Supernytt hvis du vil forstå mer. På sosiale medier som TikTok og Snapchat deles det mye fæle videoer av det som skjer. Du vet sikkert at det du klikker på eller liker, ser du mer av. Derfor sier vi: Sveip over videoer av krig og beskytt deg selv. Eller aller best: Ta en pause fra mobilen og gjør noe fint med en venn isteden!

Vær ekstra greie med hverandre!

I Arendal bor det barn og ungdom som har familie i både Russland og Ukraina og som er ekstra redde nå. Det bor barn og ungdom som har opplevd krig og husker hvor redde de var da de måtte flykte. Barn er de aller mest sårbare når det er krig. De har aldri skyld for hva de voksne gjør. Vær en god venn og vær ekstra grei med alle nå!

Snakk med en voksen om det du tenker på

Det verste du kan gjøre mot deg selv er å holde redde og vonde tanker inni deg! Snakk med en voksen hvis du har sett noe eller tenker på noe som gjør deg redd. Snakk med dem du har hjemme om hva du ser og får med deg. På skolen snakker vi om krigen, og både lærerne og helsesykepleier vil gjerne være der for deg! Du trenger ikke være redd alene!

Supernytt forklarer krigen

NRK Super har laget en ekstrasending der de forklarer krigen i Ukraina.