Sommerjobb ble fast jobb

Mikael Pedersen (25) og Simone Nerberg Hansen (24) møttes første gang på et jobbsøkerkurs i 2020

I sommer fikk 19 unge arbeidssøkere tilbud om å delta i sommerjobbtiltaket i regi av NAV Arendal. Flere har nå fått fast jobb, blant annet Simone og Mikael.

Mikael Pedersen (25) og Simone Nerberg Hansen (24) møttes første gang på et jobbsøkerkurs i 2020, og de har fulgt hverandre siden. For i sommer dukket de opp samtidig, da NAV Arendal hadde invitert dem til jobbintervju med sportsvarehuset XXL.

Etter et par dager fikk begge tilbud om sommerjobb hos XXL, og i løpet av sommerjobbukene leverte begge så godt at de fra 1. september fikk tilbud om faste stillinger. Nå følger de til og med samme vaktplan.

– Vi har blitt godt kjent. Det var både hyggelig og trygt å begynne i ny jobb sammen, sier Simone.

Nasjonalt tiltak

Sommerjobbtiltaket var et koronarelatert, nasjonalt tiltak, der en gruppe unge arbeidssøkere fikk med seg et lønnstilskudd inn i sommerjobben, noe som betyr at NAV betalte halvparten av lønna i fire uker.

NAV Arendal kunne tilby 20 plasser. På relativt kort tid klarte rekrutteringsrådgiverne Lisbeth Hushovd og Malgorzata Pawlak å finne nok arbeidsplasser, i både butikk- og restaurantbransjen. 

– Vi skulle finne de riktige arbeidssøkerne og nok jobber. Men vi har mange gode samarbeidspartnere, så det gikk veldig greit, sier Hushovd.

Hun legger til at NAV gjennom tidligere prosjekter har erfart at mange lykkes med å få faste stillinger etter sesongarbeid. Av sommerens 19 deltakere har 10 fått fast jobb.

Spenning

Både Mikael og Simone har kjent på utfordringene med å være arbeidsledig og få avslag på jobbsøknader. Men det var også en terskel å begynne i ny jobb.

– Det var litt følelser, ja. Endelig var jeg tilbake i jobb. Det var i seg selv en stor mestringsfølelse, men så var vi vel begge litt bekymret for om vi ville klare alle oppgavene vi ble satt til. Men så viste det seg jo at det gikk veldig bra, sier Mikael.

Både han og Simone mener det gode arbeidsmiljøet hos XXL er en av de viktigste grunnene til at mestrer jobbene så godt.

– Dette er den beste arbeidsgiveren jeg har opplevd. På intervjuet skrøt XXL-lederen av arbeidsmiljøet, og det har virkelig blitt bekreftet, sier Simone. 

Hun føler seg sett, og både Simone og Mikael synes noe av det beste med jobben er at de kan planlegge arbeidsdagene sine selv.

-Jobben i seg selv betyr mye for psyken. Jeg fikk veldig god støtte av jobbspesialisten på NAV. Han ringte meg ofte og stod på for at jeg skulle lykkes. Det har også betydd mye for økonomien min at jeg har fått jobb, sier Mikael.  

Mestring

Varehussjef på XXL, Glenn Eidshaug, sier at bedriften bygger et godt arbeidsmiljø gjennom å ha det moro sammen. 

– Det handler om å ta vare på hverandre og å se hverandre. Om å la de ansatte være med å styre oppgaver selv og oppleve mestring som igjen gir selvtillit, sier Eidshaug.