Godt nytt språkår!

Har du fått et brev fra kommunen, lest det og tenkt: Hva betyr dette egentlig? Da er du ikke alene.

Fikk brev fra kommunen i går. Hver for seg gir ordene kanskje en slags mening. Sånn de er satt sammen er det komplett uforståelig #klarspråk

@gorken Twitter

En av tre nordmenn har problemer med å forstå språket i offentlige tekster. Halvparten av disse kontakter det offentlige for å få hjelp. Dette er et demokratisk og økonomisk problem.

Klart språk i Arendal kommune

Vi som jobber i kommunen møter tusenvis av arendalsfolk gjennom tekstene våre. Derfor har vi laget en klart språk-brosjyre som skal være en verktøykasse for alle oss som jobber i Arendal kommune.

Vårt mål er at alle som leser en tekst fra Arendal kommune skal:

  • finne informasjonen de trenger
  • forstå den
  • kunne bruke det de leser til å gjøre det de skal

Klart språk betyr ikke nødvendigvis at språket og innholdet blir enkelt, banalt eller for kort. Det betyr rett og slett at den som skal motta teksten forstår den. Når leseren forstår det vi har skrevet blir hun/han fornøyd og vi får færre spørsmål.

Vi har lånt fra andre som har laget slike brosjyrer før oss og deler gjerne videre. Her er vår variant:

<figure class="wp-block-embed-issuu wp-block-embed is-type-rich

Velkommen til 1. klasse

Hvert år sender vi ut brev om skolestart. Brevet om tildeling av skoleplass fikk faktisk plass i kommunerevyen. For mange av oss var det lett å le av et brev som hadde tittelen «Forhåndsvarsel om tildeling av skoleplass». Bak dette brevet lå det selvfølgelig maler vi alltid hadde brukt, lovkrav og et ønske om å være korrekt.

Men, det går an å tilpasse maler og være både hyggelig og korrekt. Vi fikk frie tøyler fra de gode skolefolka til å utforme «det mest perfekte forhåndsvarsel til de viktigste personene som skal begynne på skolen høsten 2020». Den utfordringen tok vi selvfølgelig!

Vi delte brevet i to deler. Først skrev vi en liten tekst til den viktigste personen:

Kjære <elev.fornavn>.
Snart kan vi ønske deg velkommen til 1. klasse. Du har fått skoleplass ved [Skole.Navn]. Det er skolen som ligger i nærheten av der du bor.

Alle vi som jobber på [Skole.Navn] gleder oss til å møte deg og bli kjent med deg. Til våren inviterer vi deg og dine foreldre/foresatte til å komme på besøk på skolen. På besøksdagen får du møte klassen og læreren din. Du får en invitasjon i god tid før denne spennende dagen.

Så samlet vi praktisk informasjon, lover og rettigheter til de voksne under disse punktene:

  • Om tildeling av skoleplass
  • Regler for tildeling av skoleplass
  • Om å søke plass ved annen skole
  • Sjekk svarskjema

Vårt mål var et brev som både var hyggelig og korrekt. Vi håper førskolebarna og de voksne ble litt gladere og klokere av dette brevet.

Klart språk, så klart

Vi skal øve oss på å skrive klart. Vi skal prøve å tenke på hvem vi skriver til og bruke en stil og tone som er tilpasset den som skal lese. Vi skal jobbe med teksten og be en kollega lese gjennom den. Vi skal tenke på at alle mottakere, uavhengig av alder, språkkunnskap eller faglig bakgrunn, skal forstå det vi skriver og vite hva de skal gjøre.

Det er ikke alltid så lett, men øvelse gjør mester.

Hjertelig hilsen Camilla Havik Cole, på vegne av kommunikasjonsgjengen i Arendal kommune ❤

Ps. En god kollega har selvfølgelig lest gjennom dette blogginnlegget 🙂