Alle kan gjøre noe

I kantinekjøkkenet på Birkenlund skole havner lite mat i søpla. Slik unngår de for mye matsvinn og bidrar på sin måte til flere av FNs bærekraftsmål ved enkle grep.

Det putrer av kraftkok i gryta. I ovnen er snart flere brett med vårruller klare. Et par elever stikker hodene inn døra til kantinekjøkkenet på Birkenlund skole.

-Hva er det til lunsj i dag, Fredrik? Kokken Fredrik Frydenborg-Olsen svarer at i dag er det vårruller på menyen og får et spontant ”nam!” tilbake. Han har selv stått på fra morgenen av for å gjøre dem ferdige til sultne elever og lærere er klare for matpausen. Kjøkkenet oser av hjemmelagd mat. Oppskriften til kokken er å utnytte alt. Da blir det minst avfall.

Fra bunnen av

Fredrik Frydenborg-Olsen lager varm mat til mellom 50 og 60 personer på skolen, både elever og personale, i tillegg til varm mat for SFO tre ganger i uken. Når Frydenborg-Olsen står for både innkjøp, regnskap og matlagingen, er det nøye planlegging slik at mest mulig blir utnyttet til fulle.

Jeg liker å lage mat fra bunnen av. Ikke Toro-supper som er fulle av salt, sier kokken og løfter på lokket.

I gryta putrer epleskrotter, gulrot – og potetskrell sammen med et kraftbein.

Det blir den beste suppen og saus med ekte kraft og ikke buljongterning. Andre som bruker kjøkkenet på skolen vet at de skal spare på avskjær og skall. De legger det i fryseren, så kokken kan bruke det. Her kastes lite i søppeldunkene.

-Nei, jeg liker ikke å kaste mat. Verken her eller hjemme, sier kokken og rører i gryta.

Treretters av utgått mat

I høst hadde Birkenlund skole et klimaseminar med matsvinn som tema. Her skulle elevene gå på butikken og finne mat som var gått ut på dato. Deretter skulle de lage tre rettersmatretter av dette. Helt gratis.

-Jeg tror nesten mange yngre kan være flinkere enn eldre når det gjelder ikke å kaste mat. De er opptatt av miljøet.

Dette sier Marte Espeland Brattekås, som har vært med på matsvinnprosjektet i høst sammen med klassevenninnene på 10.trinn, Klara Liaaen Aronsen, Mirjam Bergerud Eksund og Sofie Møklegård Pihl.

Ingen av dem er skeptiske til å spise mat som har gått ut på dato. De har lært at de kan lukte og smake på det for å se om det er spiselig eller ikke. Best før, men ikke dårlig etter. Det er lov å bruke sunn fornuft.

Tips: slik lager du god kraft

Spar på alt av grønnsaksskrell, skall og fruktskrotter. Legg det gjerne i fryseren om du ikke skal lage kraft med det samme. Kok dette i ca en time i en gryte med vann, sammen med et kjøttbein og et laurbærblad. Da har du fullgod kraft til suppe og saus. Husk at løkskall setter gulfarge, så ikke legg dette i gryta dersom du ikke ønsker en farget kraft.