Her skal ingen energi gå til spille

Denne våren skal den nye Roligheden skole stå klar. Når elevene starter første skoledag etter sommerferien, kommer de til en skole som skal forbruke null energi.

-Elever og ansatte ser med glede og store forventninger fram til å flytte inn i den nye skolen. Først og fremst gleder vi oss til å ta i bruk nye, framtidsrettede og fleksible undervisningsrom og flotte spesialrom. Vi ser også fram til et stort og flott uteområde som inviterer til lek og aktivitet, sier rektor ved skolen, Hans Georg Toreskaas.

Han synes også det er spennende å flytte inn i et bygg preget av ny teknologi som gjør at skolen vil være selvforsynt med energi.

-Dette vil være inspirerende i forhold til miljøbevissthet generelt og stimulere til økt fokus på blant annet forbruk, avfallshåndtering og transport. Det vil også invitere til nysgjerrighet i forhold til hvordan denne teknologien fungerer, tror rektoren.

Hvor og hvordan produseres denne energien? Og hvem bruker overskuddsenergien som skolen produserer? Og hvordan kan vi redusere energiforbruket slik at det blir mer til overs? Alt dette er spørsmål som han håper både elever og andre vil fundere over, slik at det blir enda større fokus på skolen som en miljøskole.

Fakta

Arendal bystyre vedtok 22. mai 2014 å bygge ny 1-10 skole på Roligheden. 260 millioner kroner har bystyret øremerket til denne skolen med miljø i fokus. Den er utarbeidet i tett samarbeid med skolen, med fleksible undervisningsarealer. Skolen vil ha en kapasitet på 630 elever og 80 lærere.

Den nye skolen bygges som et nullenergibygg. For å få til dette skal skolen bygges med energibrønner, varmepumper og solcellepanel på taket. Totalt skal det plasseres hele 2000 kvm. med solceller, noe som tilsvarer 2,5 håndballbaner.