Hjerte for byen

Lisbeth Iversen her på folkemøte

Hun snakker på inn og utpust. Men det er ikke noe ubetydeligheter som kommer ut i de bergenske tonene. Alt hun sier er fullt av mening. Substans. Kloke ord. Problemet er at hun allerede må gå om en halv time. Hun skal i et møte med en fra Voksenopplæringen som vil lære å starte en organisasjon. Det kan Lisbeth Iversen mye om. Og da stiller hun selvsagt opp en onsdag ettermiddag. Selv om dagen har gått slag i slag. 

Livet for kort til å se på 

Lisbeth tar en bit av Sarah Benahrdt-kaken og løfter koppen med chai-te til munnen. Jeg smetter inn med et spørsmål. 

-Hva blir du ikke engasjert i?  

– Jeg skygger unna alt som kan ligne på langtekkelige ordkavalkader og planleggingsprosesser, møter på møter som ikke fører fremover på veien, ja, da kan jeg finne på å gå meg en tur i stedet for å ta del. Hvis ikke alle har en hjemmelekse etter et møte, kommer ingenting til å skje, og livet er for kort til å se på det, mener Iversen. 

Hjerte for byen 

Hvem er Lisbeth Iversen? Hun kom som et friskt pust til Sørlandet for seks år siden og snakket om å ha hjerte for byen sin. Frivillighet og medmenneskelighet. Å bygge byen sammen. Hun var med på å dra i gang både prosjektet med å fylle tomme lokaler og dra i gang den ene frivillige organisasjonen etter den andre.  

Med hjerte for Arendal – et godt sted å bo for alle, startet som et prosjektsamarbeid mellom kommunen, KS Agder og fem frivillige organisasjoner: Frelsesarmeen, Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Bymisjon og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Dette har over tid utviklet seg til et nettverk på nærmere 100 lag, foreninger og menigheter, samt engasjerte enkeltindivider som altså samarbeider med kommunen. 

Binder oss sammen 

Prosjektet har som mål å styrke samhandlingen mellom det offentlige og de frivillige organisasjoner, for på denne måten ta grep om de omsorgsutfordringene vi felles har ansvar for. Videre skal prosjektet bidra til å styrke det store frivillige engasjementet som er i kommunen i dag, i tillegg til inspirere og legge til rette for at flere, på en enkel måte, kan være med å gjøre Arendal til en god by å bo i for alle. 

Det som er interessant, er at ganske mange synes det er spennende at kommunen setter bærekraftsmål som grunnmur for våre nye samfunnsmål, og noen har påpekt at dette binder oss sammen og skaper et enda større engasjement

Lisbeth Iversen

Mange utdannelser 

Før Lisbeth Iversen kom til Arendal var hun tidligere KRF-politiker og byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen. Hun er kjent for å være pådriver for bybanen. Egentlig er hun utdannet som både interiørarkitekt og arkitekt og har blant annet en master i ledelse fra Handelshøyskolen BI.  

Hjemme kobler hun av med bøker, leke gartner, strikketøy og redesign av gamle klær og møbler.  Lisbeth liker å gjøre ting. Skape noe.  Kortreist bærekraftsarbeid.  

Så hva gjør du på en dag når du skal slappe av? 

-Da lager jeg noe fint, baker en ny type brød, går meg en lang tur, eller leker med barnebarna. Jeg elsker jo å leke. 

Gir alt 

-Hvilket livsmotto lever du etter?  

-Jeg har en liten øvelse, hver dag jeg går ut på trappen sier jeg til meg selv; enda en ny og ubrukt dag i livet…hva kan vi få til i dag? Det gir meg en uendelig glede og motivasjon, og jeg tror jeg må kunne si, at smerte og sorg har gitt meg en ekstra fin fargepalett i livet, en drivkraft til å se mot nye muligheter og mål. Jeg har mistet min mor, nære venner, og mine to nærmeste venninner, altfor tidlig, og er veldig klar over hvor sårbart livet er. Det er jo uendelig hva man kan få til sammen med andre mennesker, og andre er det viktigste man har. Av min farfar har jeg fått i gave ordtaket; det du gjør, gjør det helt, ikke stykkevis og delt, så jeg gir alt, og da hender det at jeg må tape litt selv, for å vinne seire sammen med dem jeg arbeider sammen med. Ingen besitter all kunnskap alene.

Om Lisbeth Iversen: 
Interiørarkitekt og arkitekt, master i ledelse fra Handelshøyskolen BI, en master i region og regionalisering fra UiB, hun har også tatt en delmaster i EU og EØS for kommunesektoren fra HIL, og en Cand Mag i etnologi, kulturvern og kulturformidling, kunsthistorie-og arkitekturhistorie fra UiB. For tiden tar hun en offentlig PhD ved AHO på bærekraftig by- og stedsutvikling med fire caser fra Arendal. Samfunnsplan-prosessen er en av disse.
Gift med Harald, gjennom snart 39 år, har fire barn, svigerbarn og fire barnebarn, elleve brødre og en søster.