Pub på omsorgssenter skaper livsglede for eldre

Bo- og omsorgssentrene i Arendal har gjennom årene hatt stor overvekt av kvinnelige beboere, men på Nyskogen BOS på Hisøy er nå omtrent halvparten av beboerne menn. De ønsker seg andre tilbud og de ansatte fant ut at noe måtte gjøres.

I vår og sommer har de brukt ledige stunder på jobb til å lage en pub hvor beboerne kan se fotballkamp, drikke øl og kose seg. De har samlet inn litt penger på basar, de har fått gaver og praktisk hjelp av pårørende og andre som har hørt om prosjektet: En arbeidsledig håndverker sa seg villig til å ta resten av malejobben. Malingen som trengs har de fått av Fargerike. Og utestedet Castelle donerte en bardisk. En av de pårørende på huset har sørget for at TV er på plass, og ØIF mente at så lenge litt håndball kan vises på skjermen innimellom, så ville de også hjelpe.

Puben har fått stor oppmerksomhet i media, og under Arendalsuka fikk beboerne besøk av helseminister Bent Høie og næringsminister Monica Mæland, som selv er fra Hisøy, som ville ta puben i nærmere øyesyn. Nå er fotballsesongen så smått i gang og de første fotballkampene vises på skjermen mens pasientene nyter en kald halvliter.

Helseministeren svarte kontant da han ble spurt om han ikke hadde betenkeligheter med at det serveres alkohol på omsorgsenteret: — Det har jeg virkelig ikke. Dette er deres hjem og da må de få gjøre hva de vil. Jeg hadde i hvert fall reagert hvis noen hadde kommet inn i stua mi og nektet meg å ta et glass vin på en lørdagskveld.

Omsorgssenteret har ikke skjenkebevilgning og kan ikke selge alkohol, men de har lov til å servere, så øl skal det bli til dem som ønske det.

Flere planer er på gang: I naborommet til puben blir det nå etablert kafé, og en ny sansehage skal det også bli. Avdelingsleder Monica Berg Eliassen understreker at de satser mye på trivsel for beboerne på Nyskogen BOS.

Primus motor for prosjektet har vært Merete Kristiansen, hun har med seg Aud Kjellstadli, Laila Thaule, Linn Mørch Larsen, Anette Winther, Anne Abrahamsen og Liv Simonsen. Ildsjelene mener det er så mange negative oppslag om eldrehjem og sykehjem i mediene at noe hyggelig må gjøres for å veie opp. Mandatet for det videre arbeidet er klart: — For flere år siden blinka vi oss ut noen rom vi skal bo på en gang, og vi har bestemt oss for at det skal være så hyggelig å bo her at vi selv vil bo her når vi er gamle!

Se medieomtale:

Se artikkel på NRK.no og et fornøyelig TV innslag her

https://arendalstidende.no/nyheter/pub-pa-sykehjemmet-basar%C2%ADpengene-budsjettet/

http://www.agderposten.no/nyheter/her-blir-det-pub-til-bestefar-1.1990808


Foto: Maria Dalby, Arendal kommune
Denne ble først postet i en tidligere blogg 17. august 2017.