Sarah og Celines 17. mai-appell

I år er det to elever fra Asdal skole som holder årets 17. mai-appell etter barnetoget i Arendal. Oppgaven rullerer fra skole til skole for hvert år. Hvert eneste år står to spente 7. klassinger i kommunen vår og litt ekstra spente før de skal snakke til alle som samler seg på Sam Eydes plass etter barnetoget. I år er det Sarah Arida og Celine Tharaldsen-Rose som står for den flotte tradisjonen.

Sarah Arida går i 7. klasse på Asdal skole og en av de to 17. mai-talerne etter barnetoget.

Vi er Sarah Arida, og Celine Tharaldsen-Rose, og vi kommer fra Asdal skole.
Vi er stolte av å kunne stå på Sam Eydes plass og føre våre flotte tradisjoner videre. Vi har som dere alle, pyntet oss for denne dagen, kanskje den viktigste dagen i Norges historie. Vi har virkelig noe å feire.


Vi er samlet her i dag for å feire at Norge, etter mange 100 år i union med Danmark, fikk vår egen grunnlov, 17.mai 1814. Dette (Grunnloven) dannet starten på den 17.mai-feiringen vi kjenner i dag. Dagen har blitt feiret med 17.mai-fester og tog opp igjennom historien og helt frem til i dag. Og det vil forhåpentligvis fortsette slik i fremtiden.


Arendal har en sterk tilknytning til nasjonaldagen vår. Byen var en viktig havn og handelsplass i Norges historie, og hadde en viktig rolle i kampen for frihet og selvstendighet. Arendal var en av de første byene i Norge som fikk et eget demokratisk styre, og var også en av de første byene i landet som markerte 17. mai som nasjonaldag. I siste del av 1800-tallet fikk først en avdeling med gutter fra turnforeningen i Arendal gå i tog under egen fane 17.mai. Etter hvert ble det også arrangert tog for både gutter og jenter i Arendal. Som dere hører, har vi en stolt historie som vi får lov til å være med på å feire i dag.

Alle er ikke like heldige som oss. Ta vare på friheten og bruk vår fantastiske by for alt den er verdt.

Vi har i tradisjonen tro ropt og sunget oss gjennom toget. Et tog der barn får vist sin glede over Norges frihet ved å vaie med flagget og synge for vårt flotte land. Alle er ikke like heldige. Ikke bare får vi gå i tog i et fritt land, vi har også i år en flott by vi vil feire. Arendal by er 300 år og det må feires. Vi vet at kommunen gjennom hele dette året har laget flere arrangementer du kan være med på.

Celine Tharaldsen-Rose går også i 7. klasse på Asdal skole og er den andre av de to 17. mai-talerne etter barnetoget.


Når vi nå har vandret gjennom byen vår så opplever vi at vi som bor her har mye vi kan være stolte av. Toget startet ute i Kunnskapshavna. Her har mange fått ta del i, og lært mye på f.eks Vitensenteret.
Derfra gikk vi inn Langbrygga, under kanonene som står igjen etter unionstiden. Pollen snakker for seg selv. Kjøp en softis, eller noen reker, og sett deg ned. Finere plass å nyte solen på en sommerdag, skal du lete lenge etter. Turen gikk videre inn Havnegata, mot byens store bibliotek. Dere som har stått på toppen av Fløyheia, og tatt glassheisen eller gått opp, må jo ha hatt byens fineste utsikt. Glassheisen er blitt en turistattraksjon. Videre skulle vi ønske at vi kunne gå innom Heimdal sjokolade da vi passerte den på turen gjennom Torvgata. Turen slutter på Sam Eydes plass, foran vårt flotte og mangfoldige kulturhus. Her kan du få mange opplevelser i årene som kommer. Snur du deg 180 grader ser du på Trefoldighetskirken fra 1888. Dersom du vil se mer av byen vi er så stolte av, så foreslår vi en tur ut til det gamle rådhuset som inntil nylig var Norges høyeste trehus. Ellers bør du vandre en runde ute på Tyholmen og nyte gamle bygninger og fin arkitektur.


Alle er ikke like heldige som oss. Ta vare på friheten og bruk vår fantastiske by for alt den er verdt.
Fortsatt god 17.mai og godt byjubileum!