Arendal 300 år – hva skjer i mai?

Velkommen inn i den store jubileumsmåneden mai! Søndag 7. mai fyller Arendal 300 år og hele sentrum settes av til selskapslokale for alle innbyggerne. Resten av måneden er det også mye på programmet, både av historiske begivenheter og fremtidsrettede arrangementer.

Jubileumshelgen

Torsdag kveld varmer Agderposten opp til jubileumshelg med et stort jubileumsarrangement i StreetFood i Strandgaten. Tittelen er «Maktkamp, oppturer og skuffelser» og her får vi høre korte foredrag av tidligere kommunedirektør Harald Danielsen, restaurantdriver Marianne Kalleberg, festivalgründer Toffen Gundersen, tidligere kommuneoverlege Helene Rakeie, leder Helene Falch Fladmark i Eyde-klyngen, finansdirektør Lars Peder Fensli i Arendals Fossekompani og kraftmekler Rune Valle.

Samme dag, torsdag 4. mai fyller Kløckers hus – Arendal bymuseum 40 år. Jubileet i museet blir markert både torsdag kveld med kåseri av Hans Olaf Aanensen, styreleder i museet og forfatter av det nye praktverket «Tyholmenkampen – Folkeopprøret, ungdomsopprøret og Tyholmen i dag», og åpent hus lørdag 6. og søndag 7. mai. Det blir gratis adgang kaffe/te, og det er mulig å melde seg på omvisninger.

Steinerskolen inviterer til musikkspill om Arendals historie torsdag formiddag 4. mai. 5. og 6. klasse har laga musikkspill om Arendals historie, og skal også vise utdrag av dette på Arendal gamle rådhus søndag 7. mai.

Fredag 5. mai tar Eyde-klyngen med 300 videregående-elever gjennom en historisk og fremtidsrettet reise til Morrow batteries og Fiven på Eydehavn. Kl 13:00 samles alle på Kanalplassen til et åpent arrangement med samtale om industriens fremtid.

Samme dag, torsdag 5. mai, er mange barnehagebarn i gang med å pryde vinduene på Torvet med barnekunst.

Lørdag 6. mai fylles byen og særlig Kanalplassen med Idrettens dag, korps og kor, kulturskolen og mange ungdomsaktiviteter.

Den store bursdagen – 7. mai

Og så er det klart for den store bursdagsfesten 7. mai, med et stort om omfattende program både i Arendal gamle rådhus (fortid), Kanalplassen (nåtid) og Torvet (framtid). Det blir 600 meter langbord der folk kan ta med mat eller handle i åpne restauranter og kafeer. Det blir over 3000 bursdagskakestykker, boller og annet bakverk som hører til på en bursdag.

Les hele programmet til 7. mai på www.arendal300.no/bursdag

Arrangementer i hele kommunen

Etter den store bursdagsfesten i sentrum fortsetter feiringa rundt om i kommunen.

Mandag 8. mai kl 1900 inviterer Metodistkirken til stor frihetskonsert i Store Torungen i Arendal kulturhus. Ordet frihet rommer mye, og aller mest glede. Den 8. mai 1945 eksploderte Norge i jubel over at krigen var slutt, flaggene kom frem og opp, og blendingsgardinene ble røsket ned og brent.

Stein Jonassen har med seg dyktige lokale musikere og sangere denne kvelden, med solistene Eva Jonassen Tungesvik, Thomas Isaksen og Tor Magne W. Braathen. Gjennom musikk og lokalhistoriske anekdoter er denne konserten en feiring av vår frihet, og en påminnelse om hva andre har kjempet for. I en urolig verden er det viktigere enn noensinne å ikke ta vårt demokrati som en selvfølge, og å snakke høyt på vegne av de som er forhindret til å si hva de mener.

Tirsdag 9. og onsdag 10. mai, er det jubileumsvandringer. Tirsdagskvelden er Jan A. Ommundsen lokalkjent los til minnestøtta der slaveskipet Fredensborg blei funnet i 1974. Det er ordna med parkering helt øst på Tromøya, i Kjørviga like før brua til Øyna. Det er lett å gå derfra på stier, klopper, svaberg og med noe støtte fra tau der det er litt kupert. Onsdag kveld står innlandet for tur. Borgny Karlsen er turleder til Løbbåsen mellom Bjorbekk og Løddesøl. Møtestedet er godt merka ved fylkesveien, og turen opp til Løbbåsen 170 meter over havet er godt merka. For begge kvelder er det klokt å ta med seg matpakka for hyggelig pause undervegs.

Torsdag 11. mai er Arendal jazzklubb vertskap for Billy Cobham, en av jazzens aller største mestre. Billy Cobham fikk sitt gjennombrudd som trommeslager på Miles Davis legendariske «Bitches Brew» og «A Tribute to Jack Johnson» og deretter i John McLaughlins Mahavishnu Orchestra. I 1973 kom trommeslagerens eget debutalbum, «Spectrum», ut. Det har for ettertiden blitt stående som en av de viktigste utgivelsene innen fusion-jazzen. Nå gjester denne legenden Arendal Kulturhus.

«Arendal 300 år – glimt fra historien» er tittelen på det historiske spillet Rosenvinge mat og kultur presenterer i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Arendal og de tidligere omliggende kommuner har en rik historie, med gruvedrift, skipsfart, industriutvikling, bondeliv og mer til, som har vært med på å utvikle byen til det den er i dag.

Byens historie er ikke uten dramatikk; kornopprør, bankkrakk og verdenskrig har vært med på å prege utviklingen. Gjennom disse 300 årene finner vi mange kvinner og menn som har satt spor etter seg.

Skuespillerne Heidrun Sangvik, Nina Zachariassen, Fredrik Wilhelm Schulze og fortelleren Per Harald Bai Stabell gestalter flere av disse kjente eller mindre kjente personene, og gjennom tablåer og sanger fortelles det om hendelser fra Arendal og omland. Regi er ved Wenche Jacobsen Liberg, og Harald Rosenvinge er produsent.

Søndag 14. mai er det stort 350-årsjubileum i Austre Moland kirke, med festgudstjeneste kl. 11 og påfølgende arrangement i og ved kirka. Det vil bli servert ulike potetretter siden poteten kom til Austre Moland i 1747, som det første stedet i Norge! Vi vil også få et foredrag ved Kaia Brekkenes Eide, og innslag av musikere fra Sørlandet Spelemannslag.  Det vil bli aktiviteter for barna.

Lørdag 20. mai er det folkedans- og folkemusikkveld, som en forsmak på NORDLEK 2024 – Norden kommer til Arendal. NORDLEK er Nordens største folkedans- og folkemusikkfestival med deltakare fra Grønland til Finland. NORDLEK 2024 til konsert og dansefest i «Hjertekammeret». Konserten blir sammensatt av flere innslag. Vi vil få se en forsmak på det arbeidet som er påbegynt med åpningsseremonien til NORDLEK 2024.

Andreas Ljones og Silje Onstad Hålien har ansvaret for forestillinga og har i løpet av helga arbeidd med talentfulle ungdommer fra Agder, Norge og resten av Norden som skal bidra i åpningsseremonien.

I tillegg vil få en smak av Norden både i dans og spel fra gjestene våre. Lokale folkemusikkutøvere vil også bidra med lokal musikk. Etter konserten blir det dansefest til både norsk og nordisk musikk.

Onsdag 24. mai inviterer Arendal historielag til byvandring på Tyholmen, med start på Kanalplassen. De siste arrangementa i jubileumsmåneden mai er to kabaretforestillinger i regi av Show Pettersen fredag ettermiddag 26. mai og kl 1200 lørdag 27. mai. Teaterplassen er arenaen. Forestillingen vil ta for seg Arendals maritime historie i perioden 1914 -1945.

Hvorfor Anita Pettersen har valgt akkurat denne tidsepoken er fordi den interesser henne mest. Tittelen på forestillingen er vel lett gjenkjennelig, fra Evert Taube sin «Så lenge skuta kan gå», men hun har valgt å gi skuta navnet Kolbjørn, så det ligger vel i kortene at det også vil bli litt prat om Kolbjørn, i tillegg til første verdenskrig, andre verdenskrig og utvandringene til USA.

Med seg på scenen har hun Linda Dyrholm på saxofon og Lise-Marie Bygland på trekkspill/piano. Undertegnede står for tekst og utvalg av sanger.

Velkommen til jubileumsmåneden mai!

Følg med!

Les mer om Arendals 300 års jubileum og se oversikten over alle arrangementene på nettsiden til jubileet eller på Det skjer – Agderposten