Siste del av vår felles historie

I 10 år har det pågått et stort arbeid om å dokumentere og skrive ned Arendals historie. Dette har resultert i tre store bind, som sammen formidler alt vi vet om vår fortid. 25. april lanseres det siste bindet, som handler om historien fra 1900 til i dag.

Det første bindet, Arendal før kjøpstadenble utgitt i 2018 og er skrevet av arkeolog Eirin Holberg og historieprofessor ved UiA Knut Dørum. Dette bindet tar for seg tiden fra de første menneskene bosatte seg i området, til 1723 da Arendal fikk kjøpstadrettigheter.

Bok nummer to, I sjøfartens tid, er skrevet av historiker Håkon Haugland. Boken handler om det vi kanskje kjenner best fra historien vår, som tittelen viser til. Den tar for seg storhetstiden og krisetidene i Arendal fra 1723 og avslutter i 1900.

Om siste bind

Bind 3 av Arendal by- og regionshistorie går opp sporene etter de ulike generasjonene av kvinner og menn som har levd i Arendal og omegn fra 1900 og frem til i dag, og ser på hvordan de har formet lokalsamfunnet sitt gjennom de høyst omskiftelige tidene som denne perioden dekker. På 1900-tallet måtte Arendal finne nye næringsveier å leve av. Seilskutenes dager var talte, og Arendal ble revet mellom lengselen etter en storslagen epoke som var forbi og omfavnelsen av den nye tids vidundre: vannkraft og storindustri, elektriske komfyrer og tankskip.

De moderne tidene preget Arendals utvikling på godt og på vondt. Utviklingen av lokaldemokratiet, økende velstand og fremveksten av moderne velferdsordninger har sin plass i denne historien, side om side med den moderne krigføringens redsler, miljøødeleggelser og pandemier.

Forfatteren

Forfatteren Iselin Theien holder foredrag om det tredje og siste bindet i bokverket Arendal by- og regionshistorie. Iselin Theien (f. 1974) er historiker fra Universitetet i Oxford, der hun skrev en avhandling om norsk fascisme. Hun ble etter det postdoktor i historie ved Universitetet i Oslo, som kåret henne til Forskertalent 2005 ved Det humanistiske fakultet. Theien har tidligere blant annet skrevet biografier om Sonja Wigert og C. J. Hambro.

Boklansering 25. april

Moderne tider. Arendal 1900-2022 blir lansert i bystyresalen i Arendal kultur- og rådhus tirsdag 25. april kl 1800. Ordfører Robert Cornels Nordli ønsker velkommen og pianisten Kitty Gjerland Theobald står for det musikalske innslaget. Det blir kaffe, te og kake, – og boka er til salgs.

Her kan du bla i den nye boka: Moderne historie. Arendal 1900-1922 av Iselin Teien: Utdrag by Cappelen Damm – Issuu

Her kan du kjøpe Bind 3 i Arendal by- og regionshistorie.