En uforglemmelig praksisperiode

Vi er to jenter som går vg2 medieproduksjon på Sam Eyde vgs. Vi har fått lov til å ha vår praksisperiode her på kommunikasjonsavdelingen i kommunen. Praksisperioden har vart i tre uker hvor vi har vært hos kommunen onsdag, torsdag og fredager. Det har vært ni fine dager vi aldri kommer til å glemme.

Det har vært ni lærerike og spennende dager. Vi har lært mye om kommunikasjon og hvor viktig det er i hverdagen, selv om det er noe vi ikke tenker spesielt mye over. Vi har også fått lære om hvor mye planlegging det er bak ulike arrangement, hvor viktig det er med denne planleggingen og hva det vil si å jobbe som innholdsprodusent. En innholdsprodusent er ikke bare den som lager plakater, filmer eller tar bilder, men de er også de som holder på med planleggingen og som får alt til å henge sammen.


Det har vært veldig hyggelig å jobbe her. Alle har være hyggelige, imøtekommende og veldig inkluderende. De har satt oss inn i møtene vi har vært med på, og vært veldig åpne for våre innspill. De har også tatt imot oppgavene vi har jobbet med med et åpent sinn og latt oss være kreative og løse oppgaver på vår egen måte. Vi har kun fått oppgaven vi skal gjøre og noen få retningslinjer, men med lov til å gjøre det slik vi selv ville.


Vi har fått prøvd oss på mange ulike ting. Vi har laget plakater, brosjyrer, vært med på mange ulike møter og planleggingsprosesser. I tillegg har vi fått omvisning på biblioteket og hvordan de jobber med kommunikasjon. Vi har fått se hvordan man arbeider med kommunikasjon som et team og hvordan man må kunne samarbeide med mange andre for å planlegge arrangementer.


Vi fikk også omvisning på Arendal gamle rådhus. Der lærte vi mye om hvordan Arendal var på 1800-tallet og om hva som har skjedd siden den tid. Vi fikk gå gjennom alle de fine festsalene og se litt hvordan ting var for så mange år siden. I tredje etasje på Arendal gamle rådhus er det mye som ser ut slik som det gjorde på 1800-tallet og flere av gjenstandene er de samme. Det store speilet i Grønnsalen er originalt fra da huset ble bygget. Det er også mange gjenstander som ble hentet inn under napoleonskrigen. Vi fikk høre en morsom historie om en gjenstand som hadde vært bortkommen i mange år, før den plutselig ble funnet på et loft i et gammelt hus og ble satt sammen med resten av delene som utgjør et fint fat med speil som bunn.

Les mer om hvordan en praksisperiode for elever ved
Arendal gamle rådhus er vakkert og unikt. Her har kommunen klart å bevare husets og byens historie godt. Bildet er tatt mellom blå- og grønnsalen – og aller portrettene vi skimter er en del av Norges største portrettsamling.


Vi var også en tur på Raet besøkssenter. Der fikk vi se litt på deres utstilling hos vitensenteret og lært litt om hvordan en normal arbeidsdag der er. Vi skulle i hovedsak ta noen bilder for Raet, men det endte opp med at vi fikk være med å fange fisk. Det var en taktikk som lignet på å tråle, men for hånd. Det vi fanget skulle brukes til å lære barn om livet i havet så vi håpet på å finne mange ulike typer og kanskje spesielt noe som barn tenker er kult å se på. Vi endte opp med kun noen små fisk og en sjøørret, men sjøørret er ikke noe man får hver dag. Selv om det var en dag med litt dårlig vær, var det en opplevelse. Det er virkelig noe man ikke får være med på hver dag.

Før Besøkssenteret Raet nasjonalpark kan ha arrangementer, må Trygve Nordgaard (daglig leder og formidler) selv ut å fange ting fra havet. Det var en helt ny, men gøy, opplevelse for oss praksiselever å få bli med på.


Alt dette har gjort at vi har lært veldig mye særlig om kommunikasjon, men også om hvordan det er ute i arbeidslivet. Du lærer på en helt annen måte når man er ute hos en bedrift. Blant annet lærer du å holde deg til de retningslinjene bedriften har. Her hos kommunen er det også veldig varierte dager, hvor ingen dager er kjedelig. Vi har vært med på alt fra møter til å produsere produkter, men også omvisninger og lære mye nytt om kommunen. Dette er noe flere burde få sjansen til, ha en fin praksisperiode hvor man lærer mye og får et innblikk i hvordan arbeidslivet er.


Dette har vært en veldig positiv opplevelse vi ikke ville vært foruten.

Teksten er skrevet av Mathilde Heivand og Signe Stormo, elever ved informasjonsteknologi og medieproduksjon på Sam Eyde videregående skole – på praksis i kommunikasjonsavdelingen til Arendal kommune.