Arendal 300 år – hva skjer i mars?

Det nærmer seg vårstemning i byen og noe av jubileumspynten har kommet fram. Vi har vært gjennom to begivenhetsrike måneder med flere historiske og kulturelle arrangementer. Denne måneden er også full av arrangementer med jubileumsfokus og her får du en smakebit av noe av det som skjer. Alle arrangementene finner du på jubileets nettsider.

Oppvekst i ei uthavn er tittelen på et stort jubileums- og festprogram i Revesand bedehus tirsdag 7. mars. I flere år har miljøet rundt bedehuset hatt fortellerkvelder, konserter, notert ned historier og forberedt seg på jubileumsfest. Det blir tablå om etableringa av bedehuset for 150 år siden, allsang, musikalske innslag, film fra sommerfestene i Storhaven og basar. Arrangementet er allerede utsolgt.

Også Frelsesarmeen i Arendal jubilerer. I år er det 135 år siden Frelsesarmeen etablerte seg i Arendal som den andre byen i Norge. Frelsesarmeen vil feire hele helga 11. og 12. mars, med lek for barn og familier på Arendal torv og en jubileumsfest.

Kvinnedagen 8. mars blir markert med jubileumsvri, med historisk perspektiv ved Hilde Austarheim og ungdomsstemmer som skal snakke om håpet for framtida. 8. mars-arrangementet starter på Kanalplassen, som fikk navnet sitt til 250-årsjubileet i 1973, og så er det tog til Strandgaten og Street Food for videre arrangement der.

Ungdommens mars

Det nystarta Arendal Ungdomsteater framfører Ord mot ord, et teaterstykke for, av og med ungdom i Arendal kulturhus tirsdag 14. mars. Stykket er skrevet av 16 år gamle Ameli Eikner, og scenografien er snekret av tømrerlinjen ved Sam Eyde videregående skole. I dette tidsaktuelle teaterstykket tar Eikner opp et vanskelig tema, og en høyst reell problemstilling grenser, fest, sex, alkohol, videregående, venner og troverdighet.

Senere samme uken, fredag 17. og lørdag 18. mars er det klart for den årlige festivalen Ung klassisk, en festival for og med unge klassiske musikere fra Agder. Agder Musikkråd er arrangør, og byr på Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen fredag, Ung klassisk matine med strykekvartetten Zorá midt på lørdagen. Den store konkurransen Ung klassisk talent med framtidens musikkstjerner er lørdag kveld i Store Torungen i kulturhuset.

Historiemåneden

Mars er måneden for å lære om Arendals historie. Øyestad historielag, Aust-Agder museums- og arkivlag, Arendal historielag, Eydehavn Museet og kulturnettverket i kommunen tilbyr historiske foredrag.

Først ut er Øyestad historielag som inviterer til foredrag av kulturkonsulent Vidar Aas om Frolands- og Øyestadforfatteren Olaf Hammen i Bråstadhuset torsdag 2. mars.

Museums- og arkivlaget har invitert Gard-direktør Rolf Thore Roppestad til Kuben for å holde foredraget Sjøfartsbyen Arendal – et foredrag om Gard og Arendals historie torsdag 9. mars.

Arendal historielag har invitert professor Jens Johan Hyvik til ærverdige Arendal gamle rådhus for å snakke om Arendal som borgerskapets by i sin serie med historiske foredrag onsdag 15. mars.

Torsdag 23. mars er det to foredrag å velge mellom. I regi av Eydehavn Museet presenterer forfatteren Gro Rånman si nye bok Sam Eyde – det siste ordet, mens Harald Tallaksen holder foredrag kanalene og gjenfyllingen av dem på Tyholmen frivilligsentral.

Sang og kor

Arendalskoret markerer 300-årsjubileet med mange konserter rundt om i kommunen i hele år. 21. mars er det menighetssenteret i Øyestad som er arenaen for både sang fra scenen og allsang i salen. 

Følg med!

Les mer om Arendals 300 års jubileum og se oversikten over alle arrangementene på nettsiden til jubileet eller på Det skjer – Agderposten