Arendal 300 år – hva skjer i februar?

I år er Arendal 300 år og vi bruker anledningen til å fremheve historien vår og bygger en visjon for vår framtid. Flere aktører bruker 300 års jubileet til å arrangere kulturelle begivenheter i kommunen. Her er noen smakebiter av det du kan få med deg i februar.

Vern av Tyholmen

12. februar er det 50 år siden det historiske bystyrevedtaket om å verne fire sentrale hus på Nedre Tyholmen. Etter over ti års tautrekking om vern eller rivning for å gi plass til store moderne bygg, kunne arbeidet med rehabilitering og restaurering fram til den bykjernen vi kjenner i dag begynne. I 1992 fikk Arendal den høythengende Europa Nostra-prisen for restaureringsarbeidet. Nøyaktig 50 år etter, søndag 12. februar kl 18:00 gjenskaper Arendals Dramatiske Selskab både fakkeltoget fra Pollen og bystyremøtet i Arendals gamle rådhus. Bjørg Øygarden har dramatisert Kampen om Tyholmen, og i hovedrollene og den ærverdige gamle bystyresalen blir fylt av skuespillere og tilskuere. Forestillingen blir spilt både søndag, mandag og tirsdag kveld, med fakkeltog som start på opplevelsen.

De tre trefoldighetskirkene

Arendal historielag har et arrangement med jubileumspreg hver måned gjennom hele året. Harald Tallaksen holder foredrag om de tre trefoldighetskirkene, i det gamle Rådhuset onsdag 15. februar.

Frimerker og Arendals posthistorie

Både Arendal og Risør får eget jubileumsfrimerke hos posten. Arendals frimerke blir avduka i bystyresalen i Arendal kultur- og rådhus tirsdag 21. februar kl 11:00. Ledelsen i Posten Norge og ordfører Robert Cornels Nordli står for avdukingen i arrangementet.

Frimerkesamleren Torstein Gundersen gir et lite innblikk i Arendals egen posthistorie, med post stemplet i Arendal mellom 1850 og 1950. Samme dag som frimerkeavdukning, 21. februar, klokken 14:00 åpner Gundersen utstilling i biblioteket med poststempel, og samtidig lansering av en bok han har laget om stemplene.

Final 8 – håndballkamper

Det siste og aller største arrangementet i februar, er Final8, cupfinalene i håndball for kvinner og menn både junior og senior. ØIF Arendal er en av de fire semifinalistene i herreklassen. Det blir folkefest både i Sparebanken Sør Amfi og i sentrum hele helga. Final8 arrangeres av Norges Håndballforbund (NHF), interesseforeningen Norsk Topphåndball og ØIF Arendal.

Les mer om Arendals 300 års jubileum og se oversikten over alle arrangementene på nettsiden til jubileet

Foto: Birgit Fostervold