Strålende åpning av 300-årsjubileet

Arendal Byorkester åpna jubileumsåret i Arendal Kulturhus søndag kveld. Og for en åpning! Nykomponert Arendalsmarsj med fullsatt sal og stående applaus satt et flott punktum for en fantastisk kveld.

For her kom perlene på ei snor. Dirigent Britt Hilde Våge og orkesterleder Lars Bjørnar Strengenes hadde lagt opp et program med nyorkestrert utgave av jubileumsovertyren bygd på Arendalssangen i 1973. Ellen Halvorsen Lervold var glimrende som solist i Julies sang fra Arendalskomponisten Kjell Marcussens verk Tordenskjoldkantaten og Gabriellas sång fra filmen Så som i himmelen. Her var også internasjonale komponister akkompagnert av film og foto fra Arendal.

Kultursjef og programleder Linda Sætra fortalte historien om Arendal mellom satsene, med tidslinjer og historiske illustrasjoner på skjermen. Byorkesteret hadde også lagt inn en velkomsthilsen til Tall Ships Races, med orkesterutgave av den ålandske folkevisa Vem kan segla förutan vind. Linda Sætra overrakte den første av 70 flaskeskuter som Kjell Birkeland har laga av Arendalsgaleiene frå 1709-1710 som takk til orkesterleder og dirigent.

Arendalssangen, med tekst av Emil Rummelhoff, var gjennomgangstone i konserten. Konserten åpna med allsang. Komponisten Stig Nordhagen stod for orkestreringa av Edvard Fliflæt Bræins overtyre frå 1973. Den nye Arendalsmarsjen komponert av Svein Harald Giske hadde også Arendalssangen som gjennomgangstema. Temaet var elegant flettet sammen med Mi kommå ifra Ændal, skrevet av Eli Woie for å presentere Arendalsspeiderne på en landsleir, og flere innslag som har henta tema fra lokale og regionale militærsignal.

Champagnegaloppen var avslutningsnummer, og selvsagt svarte orkesteret på den kraftige applausen med å glede salen med reprise på Arendalsmarsjen. Denne marsjen blir nå innøvd av alle korps i kommunen fram mot jubileumshelga og 17. mai, i tillegg til at Arendal Byorkester vil ha marsjen på repertoaret i norgesmesterskap og andre konkurranser framover.

Vi er i gang! Nå er det bare å følge med videre på jubileets hjemmeside.