Sent, men godt – kulturprisen for 2021 er utdelt

Arendal formannskap har vedtatt at Leif Rino Müller får Arendal kommunes kulturpris for 2021. Da koronapandemien spolerte fjorårets utdeling, ble prisen først delt mot slutten av 2022. Prisen består av Nils Bellands litografi ”Skogskatedral. Kveld II.”, samt en gavesjekk på kr 10.000. Prisen ble utdelt av ordfører Robert Cornels Nordli under «Syng jula inn» i Barbu kirke søndag 18.desember.

Leif Rino Müller er Eydehavnsgutt og får prisen for sitt mangeårige engasjement i Arendals kulturliv. Han har vært organist i Barbu kirke siden 2015. Der har han blant mange andre gjøremål ansvar for konsertrekken «En time med…», hvor han inviterer kjente og dyktige musikere til å spille sammen med seg.

Han har spilt orgel siden han var fem år og har vært en kjent skikkelse i det lokale musikkmiljøet i over 30 år. Mest kjent er han kanskje som musikalsk leder i Arendal Musikkteater siden starten i 2012. Hvert år siden, også under koronatiden, har de satt opp store, kjente og krevende musikaler med stor suksess.

I sitt daglige virke i Barbu menighet har han en helt unik evne til å spille sammen med amatører av alle slag. Enten det er barn, ungdom, skoleklasser etc. Han tilpasser seg og får de med seg på en måte som får dem til å skinne. Dette ble i høyeste grad bevist under dagens konsert, «Syng jula inn» der han var i aksjon sammen med diverse kor i Barbu; Barnekor, Ten Sing, Barbu kantori og et helt nystartet prosjektkor. Sistnevnte opptrådte for første gang denne søndagen.

Leif Rino Müller ble hedret med Arendal kommunes
kulturpris 2021. På grunn av koronapandemien og dens begrensninger,
ble prisen først delt ut i desember 2022. Foto: Mona Hauglid.

Prestene som jobber sammen med han, forteller at han er et unikum: i løpet av for eksempel en begravelse, en institusjonsandakt eller gudstjeneste, spiller han opp til et sluttspill som passer perfekt til noe av det som har vært tema, uten at det har vært avtalt på forhånd. Han sier bare: «Du skjønner jeg følger med». Det er noe både kollegaene og de andre tilhørerne setter ekstra stor pris på. Han er utrolig god på samspill, hever salmesangen i gudstjenesten og gjør det lett for en forsamling å delta. Han er rett og slett en superdyktig organist og musiker!

Leif Rino er også en aktiv frilansmusiker og spiller i mange konstellasjoner i ulike musikksjangre. Et av de siste prosjektene er coverbandet «Missing a Blonde», som skal spille på Canal Street til sommeren. Han spiller også fast i Granerevyen og har spilt med countrybandet ClutterBillies. Ikke minst er han musikalsk leder for boybandet Haraldsguttene!

Han har også vært orkesterleder og musikalsk leder i blant annet Arendal Gospelkor og Happiness Choir Project og bidratt på flere plateinnspillinger.

Det er kanskje mindre kjent at han var initiativtaker til Arendal El-Innebandy (bandy med spesiallagde rullestoler) i 2010. Han har lagt ned en stor innsats som leder, trener og dommer i mange år og bidrar fortsatt som speaker og sekretariatsleder under turneringer. Så må vi ikke glemme å nevne at han er innbitt Liverpool-supporter, med sesongbillett på hjemmekampene.

Vi gratulerer Leif Rino Müller med en velfortjent kulturpris!

En stolt og glad Leif Rino takket for kulturprisen rett etter at den var delt ut i Barbu kirke og julekonserten «Jul for alle».