10 år med realfag i praksis

Mange var kommet til Vitensenteret i Arendal for å feire Vitensenteret Sørlandets 10 første år. Feiringen både startet og avsluttet med et smell. Arendal borgerlige militaire skjøt salutt kl. 12.12 den 12. desember og startet med det festen, mens Vitensenterets egne formidlere stod for tre avsluttende smell. – Det er ikke magi, det er kjemi, sa de til begeistrede gjester.

Starten på et Vitensenter i Arendal oppstod da realfagslærer, Dag Boman, fortvilet var vitne til at realfag ble en salderingspost i norsk skole. Han ville gjøre noe med måten realfag skulle formidles på, slik at barn og unge fikk prøve og gjøre. Han mente at en praktisk tilnærming til fagfeltet ville gjøre læringen mer spennende, enn å bare lese om det. Som sagt, så gjort. Han fikk engasjert de riktige menneskene, og resten er historie. Et samlet bystyre sa ja til prosjektet om et Vitensenter på Sørlandet. Kommunedirektør, Harald Danielsen, sa i sin gratulasjon at realistiske mål er begrensende, og at med de hårete målene som ble satt da bystyrets vedtak ble gjort nå er gjort til skamme. Dette har blitt langt større enn han noen gang så for seg.

Dag Boman og Kine Wangerud var stolte og fornøyde da de feiret Vitensenteret Sørlandets 10-årsjubileum 12. desember. Foto: Connie Johnsen.

– De er så entusiastiske, dedikerte og rågode på det de driver med. Det er en sann glede å vite at de kan begeistre barn og ungdom til å bli mer nysgjerrige på realfag.

Kine Wangerud, leder Vitensenteret Sørlandet, om sine ansatte ved senteret

Primus motor

Dag Boman kunne ikke dra et prosjekt som Vitensenteret alene, og fikk tidlig i prosessen med seg Kine Wangerud. Hun ble rekruttert fra Østlandet og fikk midlertidig bopel hjemme hos Boman og kona, mens det ble jobbet både sent og tidlig med å få etablert et Vitensenter i Arendal. Med leker og utstyr fra barnerommene hjemme hos Kine Wangerud, brukt utstyr fra en barneskole og produksjon i garasjen, ble de første lokalene på Tyholmen åpnet i 2010. I 2012 var det høytidelig åpningsfest da senteret kunne åpne i helt nye lokaler i Eureka-bygget på Tollbodkaia. Det har vært en ubetinget suksess. På 10 år har senteret femdoblet antallet besøkende, i tillegg kommer alle vitenlosenes besøk ut til skolene på Agder og andre arrangement Vitensenteret bidrar inn i. Summen av antall publikummere er mange. Det er ikke glede og engasjement det står på, når vitenloser fra Vitensenteret er ute på hjul med maskoten Knokkel-Knut. Formidlerne brenner for realfag, har erfaring fra skolen og kjenner målgruppene godt. Wangerud skryter hemningsløst av kollegaene sine: – De er så entusiastiske, dedikerte og rågode på det de driver med. Det er en sann glede å vite at de kan å begeistre barn og ungdom til å bli mer nysgjerrige på realfag.

Det er ikke magi, det er kjemi.

Vitenloser idet eksperimentets kraft oppstår

Reisen er ikke slutt

Vitensenteret Sørlandet er ikke ferdige med sin reise og vekst. Det har kommet en lokasjon i Kristiansand, som ligger sentralt i Markens gate. Denne skal utvikles, utvides og flyttes til nye lokaler i tilknytning av Universitet i Agder, campus Kristiansand. I tillegg er en ny avdeling i Kvinesdal under etablering. En avdeling her vil ikke bare være til glede for barnehager, skoler og småbarnsfamilier i Lister-regionen. Det vil også løfte sentrum og næringslivet i Kvinesdal kommune. Gjennom hele reisen og utviklingen av Vitensenteret Sørlandet er det en ting som har vært gjentakene, og som kan regnes som en viktig del av suksesskriteriene: riktige folk, til riktige ting, til riktig tidspunkt. Norges ingeniør- og teknologiforening (NITO) berømmer arbeidet: – Vitensenteret Sørlandet har uten tvil vært et stort kunnskapsløft, og vårt langsiktige samarbeid med dem håper vi kan utdanne fremtidens ingeniører, sier Raymond Haugli.

Fakta

Du kan lese mer om Vitensenteret Sørlandet på deres nettside.

Følg utviklingen av etableringen i Kvinesdal her.