Martin Torvik Langerød skal lage bestillingsverket til 300-årsjubileet

I 2023 feirer Arendal 300 år og i den anledning har jubileumskomiteen gitt den unge komponisten Martin Torvik Langerød i oppdrag å lage bestillingsverket. Verket skal fremføres under Canal Street som en åpen gratiskonsert for hele byens befolkning og besøkende. Tradisjonen tro utforsker festivalen nye steder å fremføre musikk på og arenaen blir denne gang på Fløyheia, nærmere bestemt i området utenfor Statsforvalterens hus, med spektakulær utsikt utover Galtesund.

Torvik Langerød er oppvokst på Saltrød og er nå som ferdig utdannet komponist i starten av sin karriere. Jubileumskomiteen ønsker med dette å gi en av våre egne unge kunstnere anledning til å skape et musikkverk, som vil være i Arendals eie for all ettertid. Verket får sin urfremføring under Canal Street i juli 2023, men vil forhåpentligvis fremføres flere ganger på ulike arenaer i løpet av året. Verket skal fremføres av Agder Camerata, et ensemble som består av musikere bosatt i kommunen og regionen. Å skape ny musikk med utgangspunkt i samtiden og i stedet vi bor på, og å bidra til å løfte frem unge kunstnere er i tråd med jubileets mål om å skape varige positive ringvirkninger.

Jubileumskomiteen er også stolte over å kunne samarbeide med en så solid og profesjonell arrangør som Canal Street. Festivalen har et stort publikum og mange Arendalitter tar turen til sentrum for å oppleve gateliv og musikk i løpet av festivaluka. I 2023 vil vi sammen invitere publikum til å ta glassheisen til Arendals nye bydel, for å oppleve ny musikk på en ny arena.

Urfremføringen blir lørdag 29.07.2023 kl. 15:00 på Fløyheia.

Fakta om verket og komponisten

Kunstverket ‘Animae’ (2023) skrives til det lokale kammermusikk-ensemblet Agder Camerata med gjester, for besetningen fløyte, klarinett, piano, perkusjon og strykekvintett, og varer ca. 20 minutter.

Martin Torvik Langerød (NO) er en ung norsk komponist og lærer i komposisjon og musikkteknologi. Etter studier i musikkvitenskap ved UiO 2012-2015, studerte han komposisjon ved NMH i 2017-2021 med Asbjørn Schaathun og Rune Rebne som veiledere. I 2019-2020 ble verkene ‘Schizophonia’, ‘Endur’ og ‘Neste eon’ urfremført på Ultima, sistnevnte bestilt av ensemblet Pinquins til Ultima og Klang 2020. De siste årene har han blitt plukket ut til UNM Tammerfors 2020 og Aarhus 2021, plattform GÁTT i Tórshavn og Reykjavik 2021-2022, og Nordic Music Days Reykjavik 2022. Komponisten har samarbeidet med ensembler og utøvere som TSO, Cikada pianotrio, Pinquins m.fl.

Arendal 300 år

Interessert i hva som skjer i forbindelse med Arendal kommunes 300-års jubileum? Les mer på Arendals kommunes side jubileumsnettside.