Bli en synlig syklist du også!  

Høsten er kommet for fullt og det blir mørkere ute. Lys, lykt og refleks kan hjelpe flere til å bli sikrere syklister gjennom høsten og vinteren.  

Kun 1 av 3 sykler med lys når mørket senker seg utover høsten, ifølge tall fra Transportøkonomisk institutt. Dette kan skape farlige situasjoner for syklister, gående og andre trafikanter. Olav Fjeld Kraugerud, prosjektleder for Synlig Syklist i Syklistforeningen, mener likevel det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. 

– Sykling er helsefremmende uansett om det er trening eller transport, og uavhengig av om du trår for egen maskin eller ved hjelp av motor. Vi vet at mange parkerer sykkelen når mørket og kulden kommer. Det er dumt, spesielt når vi vet at fysisk aktivitet gjennom hele året gir positive effekter, både for barn og voksne.  

I stedet for å parkere sykkelen for vinteren kan du vurdere piggdekk, samtidig som du tar en ekstra sjekk på om lykter og reflekser virker som de skal. Det er faktisk lovpålagt å være synlig syklist. Her er kravene til lys og refleks på sykkelen:  

  • Ved sykling i mørket eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Lykten skal gi tilstrekkelig lys, uten å virke blendende. 
  • Bak på sykkelen skal det være lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder også ved sykling på gang- eller sykkelvei. 
  • Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt. 
  • Lyktene skal være festet på sykkelen. 
  • Det skal være rød refleks bak og hvit eller gul refleks på begge sidene av pedalene. 

Synlige syklister i Arendal

Tirsdag 11. oktober og onsdag 12. oktober ble kampanjen Synlig Syklist gjennomført i Arendal, ved Asdal og Stinta skole. Da fikk elevene i 5. trinn på Stinta skole og 5. og 6. trinn på Asdal skole gratis sykkellykter og sykkelfiks. Læreren Monica Våle ved Asdal skole sa at elevene både ble glad og kry over å få nye lykter og en ordentlig sjekk av sykkelen. Reidun Pihlmann ved Stinta skole kunne også fortelle om fornøyde og stolte elever.

Arendal kommune har en Sykkelby-avtale og jobber med å tilrettelegge for flere syklende. På vår nettside kan du lese mer om kommunens sykkelarbeid.

Asdal skole på sykkelfiks med Sykkelsport
Ole Johnny Ulsted Hansen Larsen fra Asdal skole er fornøyd med nye sykkellykter