Bli med og spill i ungdomsteater!

Har du ungdom og har lyst til å spille teater? Nå har du sjansen! Endelig kommer det en teatergruppe som kun er for ungdom. Vi har 5 ledige plasser! Benytt muligheten – kom på audition 24. og 31. august.

Ung Kultur og Arendal kulturskole starter denne høsten et spennende samarbeid om en ungdomsteatergruppe for ungdom i 10. klasse – 3. klasse på videregående på Kulturkammeret. Ungdomsteateret skal delta på DUS, Den unge scene, og vise forestillingen «Ord mot ord» på Kilden teater og konserthus i Kristiansand under Dusfestivalen 17. – 19. mars 2023.

Det er Kulturkammeret som huset teatergruppen for ungdom. Sentralt, midt i sentrum.

Tilpasset skolehverdagen

«Min erfaring er at mange slutter med drama når de er ferdige med ungdomsskolen, fordi de opplever at det blir for mye med både skole og teater, særlig opp mot jul og sommeren når det er eksamenstid.» sier Heidrun Sangvik, som er dramalærer ved Arendal kulturskole.

For å imøtekomme denne utfordringen vil Ungdomsteateret ha pause i ukene frem mot eksamen. De kommer til å jobbe med én forestilling i året, som de jobber med i perioden august – mars. Etter vinterferien kommer Ungdomsteateret til å jobbe med teatersport og improteater. Dette er et ønske fra de eldste elevene ved kulturskolen. «Når vi jobber med teatersport og improteater er vi ikke avhengig av at alle er der hver gang. Du kan komme de gangene det passer, og la være dersom du har mye skolearbeid en uke. Samtidig beholder vi en møteplass, hvor man kan treffe venner og få en frigjørende avkobling fra skole og lekser» sier Sangvik.

Endelig en teatergruppe kun for ungdom

Kulturskolens dramaavdeling har alltid vært åpen for ungdom, også de som går på videregående, men i det senere har det gjerne vært grupper med stort sprik i alder. Derfor startes det nå en dramagruppe som kun er for ungdom. Dette åpner opp muligheten til å sette opp stykker som er mer relevant for ungdom og som retter seg mot ungdom som publikum.

«Jeg tror det å få spille på DUS-festivalen på Kilden, og få se alle de andre ungdomsgruppene fremføre sine forestillinger, vil gi ungdommene mange spennende erfaringer og opplevelser» sier Sangvik entusiastisk.

Heidrun Sangvik, som vil være instruktør for ungdomsteateret, har en bachelor innen Samtidsteater og selv erfaring fra scenen siden 2005. Hun jobber selvstendig som skuespiller og scenekunstner i tillegg til å undervise på Kulturskolen. «Jeg brenner for å lage best mulig teater, der skuespillerne selv får være medskapende i prosessen frem mot ferdig forestilling».

Heidrun Sangvik er dramalærer ved Arendal kulturskole og inviterer nå til audition for en teatergruppe som retter seg mot eldre ungdommer. Foto: Mona Hauglid.

Den unge scene

DUS – Den unge scenen er et landsdekkende prosjekt som jobber for å heve nivået på ungdomsteater i Norge. DUS bestiller og utvikler sceniske tekster og konsepter for ungdom som fremføres av ungdom. DUS ble opprettet i 2004, og er nå i gang med den tiende prosjektrunden.
Ungdom i alderen 13 til 19 år lager forestillinger basert på nyskrevne tekster eller konsepter laget for aldersgruppa. Ca 80 ungdomsgrupper fordelt over hele landet lager forestillinger av tekstene i hver runde. Det arrangeres festivaler i alle deltakende regioner og en landsdekkende festival på Det Norske Teatret i Oslo for utvalgte grupper. Kilden Teater og Konserthus koordinerer og er vertskap for Sørlandsregionen. Kulturskolen har deltatt på DUS tidligere, men ingen av dagens elever deltok den gangen.

Samarbeid

Ung Kultur og Kulturskolen har inngått ett samarbeid slik at Ungdomsteateret blir en av aktivitetene du kan delta på når du er på Ung Kultur/Smia på onsdager, forutsatt at du går i 10.klasse – 3.vgs. Ung Kultur tilbyr 5 plasser til ungdom i Arendal som har lyst til å spille teater. De som gjennom audition mottar plass, binder seg til å delta frem til 20.mars 2023. Disse plassene er sponset av Ung Kultur og dermed gratis for ungdommen dette skoleåret. «Vi håper at ungdom, som virkelig ønsker å spille teater, benytter seg av denne muligheten» understreker Sangvik.

Audition

Ungdom som ønsker å begynne på Ungdomsteateret kan møte på audition onsdag 24. eller 31. august, begge dager kl 19:00 i Kraftverket Scene, Kulturkammeret.

Som forberedelse til audition må du lære deg en liten tekst eller monolog godt (evt. utenat) som du kan fremføre. Hvis du har spørsmål om audition kan du spørre Heidrun på e-post heidrun.sangvik@arendal.kommune.no

Ungdomsteateret skal ha øvelser onsdager fra klokken 18:30 – 20:30 i Kraftverket Scene på Kulturkammeret.


Saken er innsendt av Heidrun Sangvik ved Kulturkammeret, og bearbeidet av kommunikasjonsavdelingen før publisering på bloggen www.arendalsfolk.no.