Arendal kommune innfører elbildeling – bra for miljøet og bra for deg

En av kommunens elbiler

Som første kommune på Sørlandet innfører Arendal kommune en avtale om bildeling. Dette betyr at innbyggere og besøkende kan benytte seg av de kommunale el-bilene når de ikke går i kommunens tjeneste.

–Vi er stolte over å kunne inngå en fremtidsrettet avtale som både vil være bra for både miljøet og for innbyggerne i kommunen, sier Ragnhild Hammer som er seniorrådgiver for klima og miljø i Arendal kommune.

Bakgrunnen for prøveprosjektet er at Arendal kommune i 2019 vedtok klimaplanen, hvor bildeling var ett av mange tiltak. Utslipp fra transport er den største utslippsfaktoren av klimagasser. Innføring av bilpool for ansatte i 2017, ga en betydelig reduksjon i utgifter til kjøregodtgjørelse til ansatte.

Arendal kommune ønsker å gjøre byen attraktiv for sine innbyggere og tiltrekke seg flere folk. Bildeling er et klimavennlig tiltak som sikrer innbyggernes mobile behov, samtidig som vi begrenser antall biler til sentrum.

12 elbiler for deling i Arendal

Til sammen blir fem av kommunens el-biler tilgjengelig for deling i og rundt Arendal sentrum. Fra før har kommunens samarbeidspartner Move About plassert ut sju biler, hvor noen er i et samarbeid med Agder Bil som også vil ha oppfølging på delebilparken i regionen.

Bildelingsaktøren Move About har de siste ukene etablert seg i Arendals-regionen. Både bedrifter og privatpersoner kan benytte tjenesten, og stadig flere kommuner har inngått avtaler hvor innbyggerne kan ta i bruk kommunale biler når de ikke er i tjeneste.

– Det er veldig positivt at kommunen griper denne muligheten. Dette er moderne bærekraftsarbeid i praksis – og Arendal viser vei, sier konsernsjef i Move About, Morten von Krogh.

Fremtidsrettet

Move About-sjefen forteller at en viktig del av Move Abouts bildelingsstrategi er å inngå samarbeid med kommuner og bedrifter for å optimalisere utnyttelsen av bilparkene. En rapport viste nylig at Karlskrona kommune i Sverige sparte ca. 30 prosent på å gå over til en modell med deling av el-biler i kommunen.

Fire hentesteder

Move About har allerede etablert hentesteder på Stoa og i Tyholmen Parkeringshus. En del av satsingen gjøres i samarbeid med Agder Bil, som også vil ha to biler hos seg. Sammen med bilene fra kommunen vil dette utgjøre et godt og fleksibelt tilbud, med til sammen 12 biler fordelt på fire ulike lokasjoner:

Torvet P-hus: (de kommunale bilene): 4 el-biler, 1 hybridbil
Stoa: 2 biler
Tyholmen P-Hus: 3 biler
Agder Bil (adresse): 2 biler

– Vi håper og tror mange vil bruke benytte seg av bildelingstjenesten, sier Ragnhild Hammer.

Slik låner du en elbil

Last ned appen Move About der du laster ned apper og følg instruksjonene. Du finner informasjon og lenker til veiledninger på kommunens nettside: www.arendal.kommune.no/elbildeling

Les mer

Les mer om prosjektet elbildeling
Lei en elbil – arendal.kommune.no
Move About nettside

Kontaktpersoner

Har du spørsmål om prosjektet? Ta kontakt med:

Ragnhild Hammer, seniorrådgiver for klima og miljø i Arendal kommune: 91 71 03 88 | ragnhild.hammer@arendal.kommune.no

Morten Von Krogh, konsernsjef i Move About: 97 19 49 31 | morten.von.krogh@moveabout.no