Bringer ungdomspulsen ut på gaten

Endelig ble det åpning av lysskulpturen «Giant Micro Pine Glowing Sun with Roots Growing Beyond» – altså gigantisk mikrofuru glødende sol med røtter som vokser fra innsiden.

– Vi valgte dette verket fordi Jens Ivar Kjetså skjønte oppdraget: at kunstverket skulle ha en forbindelse til innholdet i huset, at det representerer alt hva dette stedet handler om: å vokse, å høre til, å mestre og å skape, sier Linda Sætra, kultursjef i Arendal kommune, under åpningen av kunstverket fredag 4. februar.

Ordfører Robert Nordli åpnet lyskunsten på Kulturkammeret. Foto: Mona Hauglid

Kulturkammeret åpnet i september 2020, men grunnet koronautfordringer kom kunsten først på plass nå. Ordfører Robert Nordli sto for selve tenningen av verket.  

– Begge byggene, gamle Kilden og den tidligere politistasjonen, er bygd om og pusset opp fra innerst til ytterst. Vi har fått et fantastisk kulturbygg midt i byen. Men det er noe som har manglet, og det er kunsten. Et kunstverk som gjør at folk blir litt nysgjerrige. Lurer på hva det huset der er, hva skjer der inne? Lysskulpturen er prikken over i-en vi har ventet på, sa Robert Nordli.

Kulturkammeret har endelig fått sin kunst

Arendal kommune har samarbeidet med Agder kunstsenter om denne utsmykkingen og et kunstutvalg med representanter fra begge parter vurderte de innkomne søknadene. Totalt søkte 11 kunstnere om å få oppdraget, 4 av dem gikk videre i en lukket konkurranse og av disse ble verket av Jens Ivar Kjetså valgt.

Jens Ivar Kjetså er fra Arendal og fortale om sin egne opplevelser på selv samme hus, da han var ung. Han var mer enn begeistret for det nye ungdomshus, og håper at hans kunst kan gjenspeile energien fra huset, og trekke folk inn fra gaten.  Der skal de møte den kreativitet og skaperglede som huset rommer. Kunstutvalget ønsket forslag til et lyskunstprosjekt, for å synliggjøre inngangspartiet og gjøre uteområdet mer attraktivt.

– Hva slags type kunst snakker til barn og ungdom? Vi ønsket kunst som henter inspirasjon fra de unge selv, med et ungt, urbant og kreativt uttrykk. Vi ba kunstnere fra Agder om å utfordre seg selv. Jens Ivar Kjetså har virkelig utfordret seg selv med dette verket og jobbet i format og materiale som var nytt – og kunstutvalget var og er virkelig imponert over hva du fått til, sa Linda Sætra.

Kunstner Jens Ivar Kjetså er fra Arendal, her sammen med kultursjef Linda Sætra på åpningen. Foto: Mona Hauglid

Kulturkammeret fortjente en wow-faktor på fasaden som bringer pulsen innefra ut på gata. Vi valgte dette verket fordi det symboliserer så mye av det vi ønsker å få til med dette huset:  

Roten (tre) som fundamentet av liv, hjernen og underbevisstheten, der ting suges opp og sprer seg. Selve kilden til eksistens, ideer og kreativitet. Hvordan celler i et mikroskop kan blir det treet som vokser, som kommer fra ingen ting, som slår røtter, som tar til seg næring, og blir røtter og stammer og trær og blader. Livssyklusen som vi alle er en del av.  

Linda Sætra, kultursjef
Nysgjerrige innbyggere på åpningen. Foto: Mona Hauglid

Kulturkammeret og kulturenheten i Arendal kommune takket også Agder kunstsenter for samarbeidet. Og gratulerte Jens Ivar med åpningen og med fullført oppdrag etter to lange år med mange avbrekk på grunn av nedstengninger og restriksjoner.

– Dette kunstverket har vi nå planlagt siden våren 2020, da lyste vi ut konkurranse om et permanent lyskunstverk. Planen var å åpne første søndag i advent – men det ble utsatt til advent 2021 – og igjen til i dag, sa Linda Sætra, kultursjef i Arendal kommune, under åpningen fredag 4. februar.

Etter åpningen var det konsert med kunstneren og Benjamin Pyke- Lindtveit. Foto: Mona Hauglid