Arendal blir vertsby for Tall Ships Races 2023

Sommeren 2023 skal det internasjonale seilskipsmiljøet med sine stolteste fullriggere seile inn til byen for å arrangere verdens største seilskipsarrangement. Det skjer 3.-6. august under Arendals 300 års jubileum.

– Det er oss en stor glede å by Arendal velkommen som vertskapshavn under The Tall Ships Races 2023. Vi er begeistret for å kunne komme til byen deres under jubileet, med så omfattende maritim historie som byen har. Vi har ingen tvil om at Arendal vil ta godt imot våre skip og mannskap, sa Alan James, chief operating office, fra Tall Ship Races.

Tall Ship Races foregår fra 29. juni til 6. august. Arendal blir siste havn, og dermed blir den store avslutnings seremoni i Arendal.

Grunnet korona ble møtet avholdt på teams. I bystyresalen var det god avstand mellom deltakene.

Det var en spent ordfører som tok mot nyheten.

– Det er veldig bra vi får dette til. Det er det gode samarbeid mellom Arendal by, Arendals næringsforening, næringslivet, privatpersoner, Arendal havn og Arendal kommune som gjør dette mulig. Veldig gøy at vi kan feire vårt byjubileum med denne begivenheten, sier Robert Nordli.

Ordfører Robert Nordli sammen med Peder Syrdalen, formann for Arendal by AS.

Det lokale næringslivet har reist 10 millioner kroner, og det er på den bakgrunn kommunen har søkt om å bli vertsby. Det er Arendal by som skal være prosjektleder på prosjektet i samarbeid med Arendal havn, jubileumskomiteen og Arendals næringsforening.

Ruten 2023

Det er mer enn 30 lande som er medlemmer av organisasjonen som arrangerer Tall Ship Races. The modern Sail Training International (STI). Den ble etablert i 2002. Mer enn 100 båter deltar hvert år, med 10.000 unge under opplæring ombord. Arrangementet tiltrekker mange tilskuer, og opp mot 30-50 skipe forventes og kunne ankomme Arendal i 2023.

Fotoet er fra et arrangement under en tidligere seilads.

FAKTA

The Tall Ships’ Races er en internasjonal seilregatta for store seilskip. Løpene har til hensikt å stimulere til internasjonalt vennskap og seilopplæring for ungdom. Løpene blir arrangert årlig mellom ulike byer i Europa og består av to konkurranseseilaser og en vennskapelig seilas – Cruise in Company. For at skip skal kunne delta må minst halvparten av mannskapet være mellom 15 og 25 år.

Uttrykket «tall ship» ble brukt for å beskrive de deltagende seilskip. Uttrykket «tall ship» beskriver ikke en bestemt type seilskip, men snarere et enskrogs seilfartøy på minst 9,4 meter (30 fot) som gjennomfører seilopplæring og utdanning under seilaser. Deltakende skip spenner fra små seilbåter til store skværriggere drevet av veldedige organisasjoner, skoler og mariner i mange land.

Det første Tall Ships’ Race ble arrangert i 1956. Ideen til seilasen kom fra London-advokaten Bernhard Morgan, som fikk med seg flere kjente engelske personligheter. De ville arrangere et løp for å markere den endelige slutten for seilskipenes tid, og de ville også at dette løpet skulle fostre gode vennskap og forståelse blant unge mennesker fra ulike land.

Fakta er hentet fra wikipidia og nettsiden til Tall Ship races