På Arendal voksenopplæring vant AP valget

Deltaker i MOT-klassen, Meral Boy avgir stemme. Foto: Seyma Dogdu.

Men partiet ser en nedgang i stemmene fra Arendal voksenopplæring (AVO) sitt skolevalg i 2017. Høyre, derimot, fikk en økning i stemmene fra forrige skolevalg.

Arbeiderpartiet har vunnet flest stemmer ved Arendal voksenopplærings (AVO) skolevalg med 44,1 prosent av de totalt avgitte stemmene. På andreplass kom Høyre med 19,7 prosent og Rødt på tredjeplass med 12,5 prosent av stemmene.

Kilde: AVO

«Skolevalget er spesielt viktig for deltakerne fra AVO som hovedsakelig er innvandrere», sier AVOs rektor, Lena Halvorsen.

”Jeg tenker at skolevalg er veldig viktig, særlig på Arendal voksenopplæring … og det er jo fordi det er utrolig mye læring i å holde et skolevalg. Lære om norsk politikk og partier, lære om demokratiske verdier, det er veldig viktig på AVO. Det er mange deltakere her hos oss som kommer fra land hvor man ikke har demokrati, og det å oppleve og lære å stemme, at det betyr noe, at det er viktig for å delta i sammfunnet,” forklarer rektoren.   

«Skolevalget er også en måte å samle alle elevene ved AVO på. De kommer fra forskjellige deler av verden», sier AVOs samfunnskontakt Hilde Mjøs.

“Dette valget på Arendal voksenopplæring handler om å skape noe sammen, og å skape en demokratisk arena på skolen,” fortsetter Mjøs.

Flere deltakere ved AVO delte de samme følelsene som både rektor og lærere.

Meral Boy fra Tyrkia, som nå er deltaker i AVOs MOT-klasse, deler sin mening om skolevalget på fredag:

“Det var bra i dag med alle som har jobbet for skolevalget. Jeg la merke til at mange var usikre på hvordan de kunne stemme. Jeg tror at elevene på skolen har lært mye om hvordan de kan stemme. Det var så lærerikt. Jeg tror at vi bidro til demokrati i samfunnet.”

Ikke så overraskende at Arbeiderpartiet vant

Resultatene kom ikke overraskende på mange av lærerne og studentene ved AVO som spådde en seier for Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet vant en imponerende seier mot Høyre i årets skolevalg. Men det var likevel en nedgang for Arbeiderpartiet fra 66.1 prosent av stemmene i 2017 til 44,1 prosent i 2021. Høyre, derimot, fikk en bratt stemmeøkning fra bare 9% i 2017 til 19,7 prosent i år.

Kilde: AVO

Nedgangen i Arbeiderpartiets resultater ved AVOs skolevalg i år mot de tidligere resultatene i 2017, speiler en lignende nedgang som i resultatene fra de samme årene med skolevalg på nasjonalt nivå.

Kilde: NSD, Nasjonal oppslutning i skolevalg 2021 (sammenlignet med 2017-skolevalget)

Denne artikkelen er skrevet av Kamachi Ruthramurthi-Nilssen.

Mohamed Shaker til høyre og Niyonzima Mabanire stemmer.

Det ble stort engasjement over AVOs skolevalg da resultatet ble delt på sosiale medier. Flere politikere ga positive tilbakemeldinger og oppfordret skolens elever med stemmerett og å også stemme under Stortings- og sametingsvalget.