Friluftslivets uke vil ha deg med på tur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra 5.-11. september kan du blir med oss på tur. Vi feirer friluftslivets uke ved å invitere på en ny tur hver dag.

Langtur til Arendals høyeste punkt Høgsteinsheia, mellomlang tur til verdensberømt utsikt fra Askeflu og kort tur tilpassa barnevogn, rullator og rullestol til Skjulestadlonene er blant tilbuda når Arendal kommune inviterer til Friluftslivets uke i samarbeid med lokale organisasjoner.

Det blir turer på alle nivåer, med god tid til matpauser og en god naturprat. Hver enkelt tar med seg mat, drikke og sitteunderlag.

Søndagstur – og resten av uken

Søndag 5. september leder Kåre Haugaas i skogselskapet og medlemmer i orienteringsgruppa i Øyestad an på stien fra Haugås i Froland til Arendals høyeste punkt på Høgsteinsheia. Dette er den lengste turen, beregna for de som vil ha en heldagstur.

Mandag er det kveldstur fra gamle butikken på Staubø til utsikten på Askeflu. Ole Peder Tverdal i Naturvernforbundet Arendal er kjentmann, og i tillegg til utsikten blir det også orientering om den verdensberømte operaen Den flygende Hollender og Sandvika på Borøy. På Bota nede ved sjøen er det bålplass, og så går turen på bilveg tilbake til Staubø.

Foto av Jarle I. Kvam

Naturfotografen Jarle I. Kvam tar alle frammøtte med fra hoppbakken ved Tjenna på Tromøy til Eggevidden tirsdag kveld. I tillegg til naturopplevelsen, kan det vanke et og anna godt fototips vfra Kvam, som nok er i ferd med å bli den mest brukte naturfotografen i værmeldingene i NRK Fjernsynet.

Onsdag 8. september er Betel Bjorbekk og speiderne vertskap når kveldsturen går fra Stampefoss i slakt og lett terreng inn til utfartshytta ved Gjennestadtjenna. Der er det salg av vafler og drikke, og i tillegg bål ute for dem som vil tilberede egen mat.

Torsdag er turtilbudet på dagtid, fra Arendal jernbanestasjon til ei naturperle like ved sentrum, som for mange er en ny oppdagelse. Vidar Aas i kommunens kulturnettverk har laga mange av tekstene på informasjonspunktene i Byløypa, og er kjentmann til naturparken. Etter matpause der, går turen videre forbi fylkeshuset til Statsforvalterens hus. Der er statsforvalter Stein A. Ytterdahl omviser på toppen av Fløyheia og ved glassheisen.

Slaabervigs venner er vertskap fredag kveld, og byr på turfølge fra Hisøy skole til Slaabervig. Venneforeninga har bålvarmen klar, og det blir både sjanse for å løpe rundt i det nyrydda området og å få informasjon om Slaabervigs historie.

Avslutningsturen lørdag 11. september er den aller korteste og enkleste. Austre Moland ungdoms- og idrettslag inviterer til bålplassen ved Skjulestadlonene i Austre Moland. For de som bruker barnevogn, rullator eller rullestol er det mulig å kjøre nesten helt fram, til snuplassen innerst i Skjulestadveien. Lokalkjente står ved avkjøringa fra Rv 421 (gamle E18) både ved Skjulestadveien og ved Skjulestadsaga, der det bare er en snau kilometer å gå på stien opp til stemmen ved lonene.

Felles for alle turmåla er at det er lokalkjente folk som viser vei, og loddtrekning blant alle frammøtte om en sovepose eller ei hengekøye, som inspirasjon til nye turer.

Korte turfakta:

Alle frammøtesteder er merka med flagg fra Friluftsrådet Sør.

Søndag 5. september kl 1100. Avgang fra Haugås til Høgsteinsheia. Retur aleine eller i samla flokk ca kl 1530-1600.

Mandag 6. september kl 1800. Parkering ved gamle butikken på Staubø, lett tur til Askeflu og tilbake igjen via Bota.

Tirsdag 7. september kl 1800. Parkering ved hoppbakken ved Tjenna på Tromøy, lett tur ca 2 km hver veg.

Onsdag 8. september kl 1800. Parkering ved Stampefoss, tur i flatt terreng til Gjennestadtjenna.

Torsdag 9. september kl 1000. Frammøte ved Arendal jernbanestasjon, gå opp trappene til Naturparken og videre forbi fylkeshuset til toppen av glassheisen.

Fredag 10. september kl 1800. Frammøte ved Hisøy skole, gå på sti til Slaabervig.

Lørdag 11. september kl 1300. Parkering for mellomlang tur (ca 1 km) ved Skjulestadsaga ved Rv 421. For de som har barnevogn, rullator eller rullestol anbefaler vi å kjøre opp Skjulestadveien og inn til parkeringsplass 40 meter fra bålplass ved Skjulestadlonene.

Kontaktperson for alle turene er Jan Kløvstad i kulturnettverket, jan.klovstad@arendal.kommune.no og 91808256