Ord må gi mening

Nihal, Arendal voksenopplæring og Asle Stalleland fra Nav Agder har laget "gammelnavskordliste"

Er du ny i Norge og får brev fra NAV, kan du kanskje føle at det er du som ikke forstår. Men Nav Agder har nå samarbeidet med Arendal voksenopplæring om å gjøre tekstene mer forståelige.

Dette arbeidet har resultert i en liste «gammelnavskordliste» som under Arendalsuka ble overlevert til NAV direktør Hans Christian Holte. Les saken på NRK Sørlandet: Familie trodde Nav skulle drepe dem – ny ordliste skal hindre misforståelser

Arendalsfolk ble med på språkkurs, hvor vi fikk testet ut våre egne evner til å skrive mer forståelig norsk.

Det var mye å rette i brevet vi fikk prøvd oss på.

– Dette prosjektet er veldig bra, fordi det lar folk som er kommet til Norge være en resurs, sier Hilde Mjøs som er samfunnskontakt på Arendal voksenopplæring.

Kommunikasjonsrådgiver Asle Stalleland fra Nav Agder har samarbeidet med elever fra Arendal voksenopplæring og gått gjennom brev og informasjon som sendes til nye nordmenn.

På kurset var det mange øvelser, som tok utgangspunkt i breve som sendes ut fra Nav og Arendal voksenopplæring.

Både Nav og Arendal kommune jobber med klart språk og derfor er dette samarbeidet veldig bra, da det får de som skriver brevene til å tenke seg om en ekstra gang. Ofte blir brevene uforståelig, fordi man bruker fagspråk eller lovtekst. Men det viktigste er jo at folk forstår det som blir skrevet i brevet.

– Arbeidet med ordlista er et samarbeidsprosjekt mellom Nav Agder sin Klarspråkavdeling, Nav Arendal og Arendal voksenopplæring, hvor deltakere med høyere utdannelse fra hjemlandet har plukket fra hverandre uleselige dokumenter fra NAV- og gjort ord, setninger og paragrafer forståelig for folk flest, sier Hilde Mjøs.

Nihal, Meral, Bilge, Hayat, Yunus, Iryna, Oksana, Enes, Oksana og Marvil fra Arendal voksenopplæring har gjort en fantastisk jobb, med å forbedre språket og gjøre det mer forståelig. Nihal har drevet ordlista frem sammen med Asle i Klarspråk/NAV Agder.

Prosjektet er delt i to deler, hvorpå den første delen  har vært å lage «Gammelnavskordbok», med utgangspunkt i Nav sine brev og dokumenter.

Del to av prosjektet har vært å ta for seg Arendal voksenopplæring sine dokumenter. Her har deltakere sammen med ansatte på kontoret og lærere i tillegg til dere på kommunikasjons vært med. Denne delen av prosjektet er støttet med midler fra KS.

Prosjektet fortsetter dette skoleåret.

Les mer om Arendal kommune sin jobb med Klart språk