Kodekraft vant prisen for «Årets Omstilling 2021»

Kodekraft har vunnet pris

Dette verktøyet er utviklet i samarbeid med Vitensenteret Sørlandet, og er et digitalt undervisningsprogram om programmering og energikilder som er skreddersydd for 9. og 10. trinn.

– Det er veldig gøy at vi fikk «Årets omstillingspris 2021» for samarbeidet mellom Equinor, Vitensenteret Sørlandet og alle de andre regionale vitensentrene i Norge. Dyktige kollegaer har gjort en kjempejobb i utviklingen og gjennomføring av Kodekraft, hvor elever lærer programmering gjennom utvikling av sitt eget spill, sier Kine Wangerud, leder av Vitensenteret Sørlandet.

Kine Wangerud. Foto: DeLange

INSPIRIA-direktør Geir Endregard har på vegne av Vitensenterforeningen, mottatt Sponsor og event-prisen for «Årets Omstilling 2021» sammen med Equinor MorgendagensHelter. Utdelingen foregikk digitalt av hensyn til smittevern.
– Det er en stor fjær i hatten for alle vitensentrene som har vært med på å utvikle og levere dette banebrytende skoleprogrammet i programmering. Med støtten vi får fra Equinor Morgendagens helter, kan det leveres gratis til alle 9.- og 10.-klassinger i Norge. Over halvparten av skolene har benyttet seg av dette i det første skoleåret det ble tilbudt. Og det videreføres for kommende skoleår. Gjennom Kodekraft får både elevene og lærerne en uvurderlig innføring i koding som legger grunnlaget for videre i læring og algoritmisk forståelse, sier Endregard.

Vellykket omstilling

På Sørlandet er dette tatt flittig i bruk og det har vært gjennomført mye digital undervisning.

– Dette året har vært en utfordring for mange, også for oss som lever av å undervise og samle folk på sentrene våre. Men vi har tatt i bruk digitale verktøyer, lært oss masse nytt, skapt nye tilbud og fått god respons på dette. Det viser denne prisen også, sier Kine Wangerud.

I caset som Equinor sendte til vurdering , peker de på at Kodekraft-prosjektet har lykkes svært godt med å tenne en realfagsgnist hos yngre mennesker og bidra til økt interesse for programmering. Videre dekker dette skoleprogrammet et kunnskapshull som oppstod ved overgangen fra gammel til ny læreplan, og som medførte at elever på 9.- og 10. trinn ikke ville få kodeundervisning før på videregående.

Digital undervisning i kodekraft


– Formidlerne ved de regionale vitensentrene rundt omkring i landet har gjort en fremragende jobb med å lede den digitale undervisningen. INSPIRIA har i tillegg hatt ansvar for å koordinere arbeidet med Equinor Morgendagens helter. Jeg synes vi har funnet en veldig god måte å samarbeide på, som til syvende sist har gitt elevene et superbra tilbud. Det er vi veldig takknemlige for, avslutter Endregard.

– Nå gleder vi oss til en sommer som forhåpentlig blir mer normal. Men vi skal fortsette å satse digitalt for å nå ennå flere barn og unge. Vitenskap er gøy for både store og små, sier Kine Wangerud.

FAKTA – Kodekraft

Kodekraft er utviklet med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter, hvor hensikten er å løfte frem unge talenter innenfor realfag, kultur og idrett.
Med INSPIRIA science center som koordinator, har ti norske vitensentre i felleskap satt sammen et digitalt undervisningsopplegg som gir elevene økt kunnskap om teknologi, algoritmisk tenkemåte og programmering, samt aktuelle energiutfordringer. Vitensentrenes formidlere leverer undervisningsopplegg til skolene i sine respektive regioner.

Les mer om Kodekraft

Vitensenteret Sørlandet