UKM Agder digitalt

Tøri Kvinlaug fra Sirdal hadde en vakker fremføring med sangen "Halleluja".

UKM Agder gir deltagere en opptaksdag der de kan få vise sitt talent selv om årets festival er avlyst. Lørdag 24. april ble UKM Agder gjennomført på en annerledes og kreativ måte. – I år er det et større opplegg enn i fjor, men likevel ikke det samme som det vi er vant til, forteller deltakere i årets UKM.

– For at vi skulle kunne tilby ungdommene noe, filmer vi og gir hver artist en film av opptreden deres. Mye blir også lagt ut forløpende på nett. I år kunne vi ikke ha publikum. Det er kun produksjonen og deltakerne som er med i dag, forteller Bård Torstensen, som har ansvar for UKM Arendal.

I år er opplegget delt mellom to scener. En større scene med et husband fra elever fra musikklinjen på UiA som bistår vokalistene som er med, og en mindre sal for de som skal spille piano, danse eller vise frem visuelle bidrag. 40 ungdommer med 24 forskjellige innslag har deltatt med sine innslag på opptaksdagen.

Jazzgruppen fra Blink Kulturskole fremførte en nydelig og rolig dans på opptaksdagen.

Bård forteller at dette ikke er en talentkonkurranse, men at alle mellom 13-20 år kan delta og at noen går videre til UKM for hele fylket og så videre til nasjonalt nivå. Slik har det vært vanlig å praktisere det når det ikke har vært korona. Utvalget av dem som går videre er basert på alder, geografi og om innslaget er egenprodusert. 10-åringer kan også komme og spille på lokalmønstringen, men man går bare videre om man er 13 år eller eldre. 

– Grunnen til det er at det er mye mer press, med nye og ukjente mennesker på fylkesfestivalen. Man må være litt mer moden, for derfra kan man være med videre til landsfestivalen. Når du er 10 år, så er du for ung til å tåle det trøkket. Det går over 4 dager og det blir lite søvn, sier UKM fylkeskontakt, Tonje Eikrem Jacobsen.

Et viktig og støttende team for ungdommene: Produsent Harald Stensland, UKM Fylkeskontakt Tonje Eikrem Jacobsen, Sam Eyde VGS medialærer Kjell Tore Øvertun, Produsent Bård Torstensen.

Måtte avlyse landsfestival på Hove

Deltakere på UKM får delta med alt som kan fremføres på en scene; musikk, film, dans, – alt innen kunstfeltet. I fjor skulle arrangementet vært holdt på Hove, men de utsatte det til i år og så ble det også avlyst.

– Landsfestivalen har vært avlyst i 2 år nå. Vi skulle egentlig hatt den på Hove. I år blir det heller ingen landsfestival, men deltakere kan komme hit denne helgen og være med på en opptaksdag. Vi har jo også alle de bak som er med på å arrangere festivalen som dem som tar seg av lyd, lys, fotografering, osv. Og så er det vi voksne da, som er med som hjelpere, mentorer og støtte, forteller Tonje.

– Vanligvis har vi en åpen forestilling over to dager. Vi har også workshops og mye øving sammen. Andre forskjeller i år er at det ikke er publikum, deltakerne må hjem rett etter ferdig innspilling og da blir det ikke så mange innslag og deltakere, sier Tuva Skarberg, som er både deltaker og arrangør i år.

Tuva tar opp samfunnsproblemer gjennom kunsten sin.

Et sted man kan være seg selv

Tuvas UKM reise startet som 15 åring. I år har hun vært med å arrangere UKM for andre gang og hun forteller at å arrangere festivaler er noe hun liker. Her får hun bidra med å rigge, pynte, følge deltakere til scenen, snakke med dem og være en støtte.

– Jeg liker best arrangørrollen om jeg må velge. Det er fantastisk å se hvordan det er for deltakerne. De går fra veldig nervøse til veldig lykkelige når de er ferdig med å være på scenen.

I år står hun på UKM scenen for første gang med Slam-poesi. Som deltaker er hun også med på mye, sier hun og ramser opp «workshops, samlinger, øving, og ikke minst alle nerver man har får man for å gå på scenen».

– Jeg synes det er et veldig bra tiltak og tilbud for de unge. Det er mange som f.eks. ikke finner sin plass i idretten, så da er dette blitt en møteplass for ungdom som har andre interesser. Jeg har møtt mange av mine bestevenner her. UKM har vært en skikkelig reise, et trygt sted for meg og veldig mange andre. Jeg føler det er et sted hvor man kan være seg selv. Det er åpent for alle og man blir godt tatt imot.

Tuvas interesse for Slam-poesi- begynte da hun var liten. Hun skriver mange dikt og forteller at hun er mye sint; dette får hun utløp for gjennom kunsten.

– Slam-poesi er veldig samfunnskritisk. Ofte er det veldig radikalt, man angriper problemet med en gang. Det jeg liker med det er at det viser så sterke følelser. Det gjenspeiler hva jeg føler, engasjementet mitt og det vekker noe i meg.

Ludvig er fornøyd på jobb som lysmann.

Talenter bak kamera

Det er ikke bare talenter foran kamera i år. UKM Agder Digital har også fått med seg ungdommer med viktige roller som har ansvar for lys, lyd, og foto, både fra videregående og ungdomsskoler. Sam Eyde vg1 IT og medieproduksjons elever har viktige arbeidsoppgaver bak kamera i den ene salen hvor deltakere for komme å spille inn sitt bidrag. Her får de bryne seg på utfordringer rundt lys, kamerainnspilling, og lyd. I kjelleren møter vi Ludvig som er 15 år og går i 10.klasse på Stinta ungdomsskole. Han jobber denne helgen med ansvaret for lys på den største scenen på Kulturkammeret.

– Jeg har alltid hatt interesse for scener og da Kulturkammeret åpnet igjen i sommer så ble jeg veldig glad. For her kan jeg lære noe nytt og jobbe med lys. Lys er kjempeviktig på en konsert.

Ludvig forteller at han lærte alt med lys på veldig kort tid. Noen måneder så var alt på plass.  

– Ja, det gikk veldig fort. På bare noen måneder faktisk. Jeg kunne tenke meg å jobbe med dette i fremtiden. Jeg må lære enda mer. Kanskje på youtube slik at jeg blir selvlært og kan jobbe på konserter i fremtiden. Jeg øver en del, men har også skole jeg må bruke tid på.

Presseteamet har også en viktig rolle for opptaksdagen. Den består av Marius Flatnes, Peder Carlsen og Tuva som er fotoleder. Deres ansvar er bilder av arrangementet, skape visuelt innhold til sosiale medier og studiobilder av alle deltakere.

– Det er viktig med et eget UKM mediecrew. Alle deltakere kommer opp hit etter opptreden deres og blir fotografert av oss. Vi redigerer alle bilder og bruker de senere til videre markedsføring, forteller Anja.

– Vi lager også visuelt innhold til sosiale medier, sier Marius, før han reiser seg for å ta imot nye deltagere som akkurat har vært på scenen.

Klar for studiobilder: Erlend Oskar Risnes fra Sirdal får sitt studiobilde tatt.