Fem fine vårturer

Gjerstadvannet rundt er en middels krevende løype som man kan besøke når man har god tid.

Kulden er på retrett, forsiktig begynner temperaturene å krype oppover på gradestokken og blåveis og krokus har allerede tittet frem blant høstens visne blader. Typiske tegn på at våren er i anmarsj og at det er på tide å komme seg ut i naturen for å nyte de mange fine turstiene vi har i Arendalsområdet. Her kommer flere forslag til flotte turer som passer de fleste. Vi ønsker alle god tur!

Birkenlund

Lysløypa på Birkenlund er 4,4 km lang. Høsten 2012 ble den utvidet med 2,4 km fra Engehaven forbi Songe Terrasse. En kan komme inn på lysløypa fra flere steder, og ønsker man å utforske skogen videre er det utallige valg av små og større stier, deriblant Østkantløypa. Østkantløypa er merket mot Granestua.

Du finner også ulike treningsapparater langs løypa. For de som ønsker en tur innom en oppvarmet stue, hvor det bys på varm drikke og vafler så er Bjørenboe stedet på en søndag. Bjørneboehytta eies og drives av KFUK speidere. Her kan man kjøpe deilige vafler og varm/kald drikke på søndager fra kl 11 til 15.

Hvordan komme seg dit og parkering

Man kjører av E 18 mot Arendal sentrum/Tromøy. Følger skilting videre mot Tromøy langs Kystveien. Etter å ha passert tunnelen langs kysten, ta til venstre ved skilt til Birkenlund, så videre forbi skolen evt. mot Nordbødalen. Ønsker man å starte ved Engehaven, fortsetter man videre på kystveien til man kommer til avkjørselen til Engehaven.

Det er gode parkeringsmuligheter ved Birkenlund skole, gamle SFO, Bedehuset i Nordbødalen og Engefjell.

Gjerstadvannet

Naturskjønne omgivelser rundt hele vannet og et rikt plante og dyreliv. Her har Gjerstadvannets venner tilrettelagt for flotte opplevelser med opparbeidet tursti. Samtidig loser de deg gjennom turløypa med informasjon om stedsnavn og dets opprinnelse, samt noen historiske hendelser.

Hele rundturen er merket med blått, den er 5-6 km lang og du vil bruke cirka 1,5 time ved å gå rundt.

Underlaget varierer fra grusvei, traktorvei, men mest sti som Gjerstadvannets venner har tilrettelagt. Landskapet er variert og skifter mellom skog, åpent landskap, småkupert heiterreng og gammelt kulturlandsskap. Det er tilrettelagt flotte rasteplasser.

Den merkede stien tar deg inn i skogen og opp på en hei, ned igjen er det noen få støpte trappetrinn som gjør nedstigningen litt enklere. Snart er du ved bekken som fører Gjerstadvannet og sjøvannet fra Samdumkilen sammen.

Etter bekken fra lille Gjerstadvannet kommer du til en fin sti som tar deg inn i Eikeskogen. Turen videre er langs jorder og grusveier, og hele tiden godt merket. En fin tur en ettermiddag for de fleste.

Naturskjønne omgivelser rundt hele vannet og et rikt plante og dyreliv. Her har Gjerstadvannets venner tilrettelagt for flotte opplevelser med opparbeidet tursti. Samtidig loser de deg gjennom turløypa med informasjon om stedsnavn og dets opprinnelse, samt noen historiske hendelser.

Hvordan komme seg dit og parkering 

Følg Rv 410 til Tromøybrua, over Tromøybrua ta til venstre i første rundkjøring mot Kongshavn. Kjør cirka 1 km og kjør til høyre mot Gjerstadvannet. Etter cirka 700 meter ta inn på en gårdsvei til venstre, etter cirka 500 meter er du ved en merket sti på høyre side. Det er imidlertid flere utgangspunkt for denne turen, noe du kan se på kartet.

Det er ingen opparbeidet parkeringsplass i umiddelbar nærhet. Vis hensyn til grunneiere og trafikkregler.

BOEs UTSIKT

Vi skal til Boes utsikt på Hisøya. Boes utsikt er en del av Heimarnæs-eiendommen, som strekker seg fra Saulekilen i vest til Flødevigen i øst. Eiendommen eies av Kitty Ottersland, som har tilrettelagt området svært godt for turgåing, naturopplevelser, flott utsikt og bading.

Turområdet er lettgått og tilgjengelig for alle, også for vogn, men opp til utsikten og ned til Ausa er det bratt og ulendt. Trærne er merket med orange farge nede med Ausa, ellers følger man turbeskrivelsen. 

Hvordan komme seg dit og parkering

Følg Vesterveien mot His, og Kirkeveien videre mot Hisøy kirke. Her kan en parkere på høyre side i starten av Flødevigveien.

VINDKOLLVANNET PÅ FLOSTA

Turveien går rundt det idyllisk Vindkollvannet med Flosta Bo og Omsorgssenter (FBO) som nærmeste nabo. Flosta Idrettspark ligger ca 300 m fra turveien og nås via gang og sykkelsti langsmed Kilsundveien. Dette er en tur for alle og er på ca litt over 2 km. Om man vil ta seg en rast er det flere stoppesteder både med og uten grillmuligheter.

Hvordan komme seg dit

Fra Arendal kjører du Kystveien mot Tvedestrand og riksvei 410. Noen få parkeringsplasser er på høyre side etter å ha passert skiltet til Blekestrand etter ca. 100 meter. Alternativ er kjøre fylkesvei 410 videre til en ser skiltet til Kilsund og følger veien her ca. 600 m. Vindkollvannet ligger da på høyre side.

UGLEBOKNUTEN

Skogen er variert med bartrær, løvtrær, fjellknauser og mange bekker små. Stien er godt merket med blå farge, mens den snor seg oppover i jevn stigning. Det er mange stier i dette området, og dermed mange muligheter for lengre turer. 900 meter oppover på stien fra boligfeltet, treffer du skiltet som viser vei til utsiktspunktet Ugleboknuten, følg dette. Til orientering så ender stien rett frem ved Krakstadvannet. Her er det vei som kan føre deg tilbake til skolen, eller man kan ta nå Granestua løypenettverket ved å gå motsatt retning. MEN vi skal til høyre ved skiltet. Stien går nå langs en høyde, fortsatt oppover. Du skal 100 meter oppover langs stien, før du er på det høyeste punktet. Nydelig utsikt alle veier, virkelig panorama utsikt. Dette er et populært utfartssted for store og små.

Nyt utsikten og kanskje en niste? Veien tilbake har vi lagt samme vei. Vær obs på at stien deler seg rett nedenfor skiltet, du skal ta til høyre for å komme tilbake til utgangspunktet. Går du rett ned kommer du til Longumvannet. Derfra følger du veien til høyre for å komme tilbake til skolen. Turen blir da noen km lenger.

Hvordan komme seg dit og parkering

Utgangspunktet er fra Myra skole. Hit kan man komme seg med buss, egen bil eller sykle. Det er godt med parkeringsplasser på skolen utenom skoletid. Myra skole ligger på Myraveien 131. Veien som går fra Harebakken over E-18 nordover. Når du kommer til rundkjøringa ligger skolen rett frem etter sykkelbanen . Gå videre på Myraveien, ta av til Myra Terrasse. (Evt ta snarveien opp trappene vis a vis skolen), følg denne veien innover , du holder deg på den nedre veien, svinger slakt oppover mot skogsholtet, og ender etter at du har passert mange boliger i en blindvei ved et skogsholt. Her begynner stien som går slakt oppover. På toppen av skråningen, som ligger som det øverste hjørnet av feltet, begynner den merkede stien som fører deg til Ugleboknuten. Stien er merket med blå farge på trærne.

GOD TUR!