Ildsjeler søkes til spennende prosjekt

Illustrasjon og inspirasjonsbilde. Foto: Privat

Et historisk 400 kvm lokale i en bygård på Torvgata står nå ledig for deg som går med en gründer i magen! Eierne er åpen for alle forslag, men de er bestemt på at det må gi noe tilbake til Arendal.

Lim-familien har eid en stor bygård i Torvgata siden slutten av 80-tallet. Her har de drevet kinarestauranten Ting Hai, i 2. etasje, hotell i 3. etasje og selskapslokaler på toppen. Ting Hai var en av de mest populære restaurantene på ‘90- og tidlig 2000-tallet og Norges fjerde største kinarestaurant. Denne la de ned i 2019 etter 41 års drift. – En del av inventarer og menyer fra restauranten ble sendt til Byarkivet på Kuben. – Vi har vært en stor del av Arendal sin historie og familien har også drevet andre restauranter og forretninger, forteller Alf Lim, eieren av bygården.

En aktiv og travel hverdag er Lim-familien vant til og i 2020 åpnet de igjen hotellet – midt i koronapandemien. Hotellet heter «Lille hotell» og kombineres med spennende gatekunst.

Hong Kong restaurant tok over restaurantlokalet da de la ned Ting Hai og har drevet restauranten frem til nå nylig da de flyttet ut. Det er her det oppstår en mulighet for ildsjeler som går med planer om å skape noe for seg selv og for Arendal.

Liv og røre er ønsket

I 2017 hadde Arendal kommune suksess med prosjektet «Levende lokaler«. Samarbeid mellom gårdeiere og ildsjeler førte til nye etableringer og tilskudd til byen. Nå åpner det seg en ny mulighet når restauranten hos Lim flytter ut. Som gårdeier vil de gjøre oppgraderinger slik at bygården får seg et løft samtidig som det legges til rette for ny aktivitet. Men hva skal det bli?

– Det er veldig spennende ting som skjer i Torvgata. Torvgata har blitt den nye «Grunerløkka» av Arendal. Med den byutviklingen vi ser, og det vi ønsker for området ser vi for oss noe annet enn en ny kinarestaurant.

Med utleie under Arendalsuka er Lim sikret aktivitet og inntekt i en uke. Nå ønsker han å legge til rette for en rimeligere leie de resterende 51 ukene.

– Vi ønsker å være litt mer fristilt til å se på en ikke-100%-kommersiell aktør. Som eier av bygården er det viktig at lånet fra store oppussinger som er gjort i bygården blir dekket. De utgiftene må betjenes, men gitt Arendalsuka trenger vi ikke like mye og det gjør at vi kan se på muligheter fra ildsjeler som ikke har så stor kapital, men som ønsker å skape noe positivt for byen. Vi ønsker en mer sosial vinkling. Det er selvfølgelig viktig at det er finansielt bærekraftig, men vi vil legge til rette for at det kan startes noe spennende.

– Ønsker å gi mulighet til noen som vil skape noe for byen

Lim og familien har snust på forskjellige ideer – men de er åpne for alle slags forslag så lenge det er en ildsjel som har noe å bidra med og som kan være bra for byen og Torvgatakvartalet.

– Vi har lekt med tanken om å se på GründerHub – hvor det er et lavterskeltilbud for folk som vil starte for seg selv uten å måtte leie kontorplass for 4000 kr i mnd. Det blir som å sitte på café og jobbe fra PC-en din. Det finnes sikkert mange andre som jobber i eller utenfor sentrum som trenger et miljøskifte. Kanskje kan det være en kunsthall eller en mathall med matboder? Kanskje er det flere som vil gå sammen om å skape noe. Det er et stort lokale, over 400 kvm med et stort kjøkken. 2. etasje har også tilgang til bakgård med mulighet for utekino på sommeren.

– Vi driver kun med utleie av lokale, men vi trenger en nøkkelperson som kan eie konseptet og drifte dette, sier Lim. En som vil skape noe nytt og unikt. Noe som kan gi en verdi for Arendal.

Er du interessert?

Ta gjerne kontakt direkte med Alf Lim eller
snakk med Erik i Næringsavdelingen i Arendal kommune.