Ny start for Kheda

Karl Norli er karriereveileder ved Voksenopplæringen. Her sammen med Kheda.

Hvordan er det for elevene som går fra Voksenopplæringen til videregående skole? Vi har snakket med en elev om skiftet og hva som er annerledes.

Kheda ble ferdig med grunnskolen ved Arendal voksenopplæring i sommer. Denne høsten startet hun på Dahlske videregående skole i Grimstad. Hun valgte salg, service og reiseliv, og som en del av utdanningen har hun nå praksis i resepsjonen til Arendal voksenopplæring.

Vi tok en prat med henne om hvordan den første høsten på videregående har vært.

Karriereveileder: Hei Kheda, hvor lenge har du bodd i Arendal?
Kheda: Jeg har bodd i Arendal i cirka 5 år

Karriereveileder: Hvor kommer du fra?
Kheda: Jeg kommer fra Tsjetsjenia, og kom til Norge på familiegjenforening.

Karriereveileder: Hva var dine planer for fremtiden da du kom til Norge?
Kheda: I begynnelse viste jeg lite om Norge egentlig, og tenkte ikke så mye på jobb eller utdanning. Jeg begynte å lære norsk og senere kom jeg inn på grunnskolen. Etter hvert så skjønte jeg at det var store muligheter for å ta mer utdanning, og få en jobb, og dette ville jeg gjerne. Særlig i siste året på modul 4 ble jeg motivert til å ta videre utdanning.
Jeg måtte også tenke på hvordan det var å kombinere utdanning og jobb med familie og barn, men skjønte at det var mulig.

Karriereveileder: Hvorfor valgte du salg, service og reiseliv?
Kheda: Jeg liker mennesker, føler at jeg er utadvendt og hjelpsom. Jeg liker å hjelpe mennesker. Og jeg tenkte at salg, service og reiseliv ville være enklere for meg enn mange andre fag.

Karriereveileder: Er du fornøyd med valget du tok?
Kheda: Ja, er fortsatt det! Mange av mine tidligere klassekamerater valgte helsefag og trives med det, men jeg liker mitt valg og er fornøyd.

Karriereveileder: Hvilken skole går du på ?
Kheda: Jeg går på Dahlske videregående skole fordi det i år ikke er klasse for voksne ved Arendal videregående skole. Jeg skulle ønske at jeg kunne gå på skole i Arendal men Grimstad er greit.

Karriereveileder: Hva er den største forskjellen på å gå i grunnskolen ved Arendal voksenopplæring og videregående?
Kheda: En stor forskjell er at jeg møter mange forskjellige dialekter. I begynnelsen var det vanskelig å forstå, og noen ganger lurte jeg på om det virkelig var norsk de snakket! Men etter hvert har  jeg lært å skjønne dialekter også. Du må også være mer selvstendig. På Arendal voksenopplæring snakker alle lærere saktere og de forklarer nøye hvordan ting er, men på Dahlske går det fortere og du må skjønne mer selv….men jeg forstår det meste. Og du må å ta mer ansvar selv og lære mer på egenhånd. Det er også lite lekser. Vi gjør noe lekser på skolen, og har veldig lite lekser hjemme. Jeg liker godt når vi har gruppearbeid hvor vi jobber med prosjekter. Det er spennende.

Karriereveileder: Er din klasse med bare voksne?
Kheda: Ja. Det er bare voksne og bare to norske, mens resten er fra hele verden

Karriereveileder: Dere har engelsk første året . Mange er litt bekymret for dette på forhånd. Er det vanskelig med engelsk?
Kheda: Ja. Det er litt vanskelig. Vi hadde tentamen og det var litt vanskelig, men det går greit.

Karriereveileder: Når velger du hva du skal gjøre i andre året, altså VG2?
Kheda: Jeg skal etter hvert nok velge kontor-og administrasjon. Og håper på lærlingplass etter det.

Karriereveileder: Nå er du på Arendal voksenopplæring og har praksis her en gang i uken.
Hvordan ordnet du praksisplass?
Kheda: Jeg søkte selv. Skolen kan hjelpe, men du må helst ordne selv.

Karriereveileder: Du er jo tidligere elev ved Voksenopplæringen. Er det rart å jobbe her?
Kheda: Det er veldig hyggelig, og jeg har savnet lærerne. De ansatte er veldig hyggelige, og forklarer masse. Jeg lærer forskjellige programmer på data, og jeg tar imot henvendelser. Jeg føler jeg lærer hvordan det er å være på jobb.

Karriereveileder: Anbefaler du salg, service og reiseliv til andre? Hva slags egenskaper bør du ha for å ta faget?
Kheda: Jeg anbefaler salg, service og reiseliv. Du kan få praksis i butikk eller kontor. Og du lærer mye om service.
Du lærer mye om de ulike yrkene. Du trenger være kreativ, være interessert i hvordan det er å jobbe i bedrift, og du lærer om kunder. Kunder er det viktigste når du holder på med service.
Du må like matte men du trenger ikke være kjempeflink. Viktigere å skjønne hvordan kunder behandles og påvirkes.

Karriereveileder: Hva er din drømmejobb?
Kheda: Det er kanskje regnskapsfører. Jeg kan etter hvert også tenke meg mer utdanning. For eks. en bachelorgrad i økonomi og administrasjon.

Karriereveileder: Hva sier du til de som tror det er vanskelig med videregående skole?
Kheda: For meg føles det lett og ikke så vanskelig. Jeg er interessert i faget og da er det lettere. Vi må gjøre mange presentasjoner og vi øver mye på å presentere forskjellige ting.

Har du et mål så kan du få det til. I begynnelsen var jeg veldig redd og trodde det var umulig … og det var praktisk vanskelig å komme seg til Grimstad. Også fordi jeg drev og tok lappen ved siden av skolen. Men så løsnet det. Alt er mulig. Bruk din kraft til å få til ting. Gjør du feil så ikke vær redd fordi neste gang så får du det til. Alt blir enklere etter hvert, er Kheda sin oppfordring til alle andre.

Teksten er skrevet av Karl Norli