Sosialdigitalkonferanse – 20 års festen som uteble

Foto: Mona Hauglid

2020 ble ikke som forventet. I år skulle Fremtidens kommuner feire 20 års jubileum. Konferansen skulle ha fokus på FN sine bærekraftsmål og ennå en gang skulle det bli koselige konferansedager i Arendal. 

I stedet ble verden rammet av korona. Ingen vet ennå helt, hvilken betydning dette vil få for verden. Men for Fremtidens kommuner betyr det at konferansen blir digital for første gang. Det er ikke alltid lett at omstille seg og tenke nytt. Men historien har vist oss at innovasjon også skjer ved tilfeldigheter eller når man er tvunget til å tenke nytt.

– Fremtidens kommuner er en arv for Arendal kommune. Det er en ide om å hjelpe hverandre til å bli bedre og smartere. Hvis hele kommune-Norge er med, så får vi de beste eksempler fortalt, og vi får de beste eksperter, nytenkere og idealister på scenen. Vi vet godt at dette ikke er livsnødvendig i en tid som dette. Men vi vet også at det er mye man kan lære av dette. Derfor ønsket vi å fortsette med konferanse, på tross av alt, så har vi noe å lære av denne perioden, sier Erik Bøylestad, innovasjonsrådgiver i Arendal kommune.

Fremtidens kommuner fyller 20 år i 2020. Konferansen startet etter Arendal kommune selv hadde vært gjennom en snuoperasjon.

Hva har vi lært?

Her i Arendal har vi sett at Voksenopplæringen fikk en hel digitalisering over natta. Elever som vanligvis har svake digitaliseringsferdighet, de kunne nås gjennom «whats app» for det er der de treffer familien hjemme. Hvorfor ikke bruke det til undervisningen?
Vår kommuneoverlege har sagt at hun ble imponert over ideene og innsatsen til de ansatte under koronaen. Helene Rakeie mener at tverrfaglighet er nøkkelen. En hjelpepleier ser noe annet enn en lege, og det er helt nødvendig å sitte seg sammen og finne løsningene, når man står i noe som er ekstraordinært.

Erik Bøylestad har ansvar for konferansen, Fremtidens kommuner, her på scenen i 2019. Foto: Mona Hauglid

– Vi vet at det ikke bare er oss som sitter inne med disse fortellinger, vi vet at vi ikke er alene. At hele kommune-Norge har stått i dette sammen. Vi vet også at dette ikke er den eneste utfordring kommunene står med, og derfor følte vi, at det var riktig å fortsette med denne konferansen, sier Erik Bøylestad.

Sosialt digitalt

Rammevilkårene for konferansen ble endret over natta. Overveielsene om hvordan konferanse ville bli i år begynte og samtidig tikkede avlysningene inn. Alt det man trodde man kunne, ble plutselig ikke lengere mulig, så hva skulle det bli av konferansen, ble spørsmålet.
Det kom samtidig veldig mange gratis, digitale begivenheter på forskjellige plattformer. Folk ble sendt på hjemmekontor og det skapte et nytt behov for mer digital kontakt.

– Men det er liksom ikke vår greie. Forstå meg rett, vi elsker jo å treffe mennesker, og vi tror veldig sterkt på at det også er rammene, det sosiale som gjør at folk har lyst til å komme til oss i Arendal. Derfor så måtte vi være innovative.

Erik Bøylestad

Ideen om pakkene kom på bordet, folk skal ikke se dette alene. De skal møtes, se det sammen og snakke sammen. Begrensningen for forsamlinger var på det tidspunkt fem personer, og derfor ble det sånn. Men folk skal også ha en opplevelse, det skal ikke bare være ennå en digitalopplevelse, de skulle også få følelsen, derfor får de en pakke med «stemningen» i.

Pakkene er fylt med det som skaper stemning på en konferanse.

– Det er jo ganske vittig dette, for når man først får en ide, og man sitter flere og snakker om det, så tar det helt av. Det er jo nesten ubegrenset, hva man kan fylle i en pakke, men hva er det som skaper den riktige følelsen.

Nå er pakkene pakket og sent. Nå ventes det spent på tilbakemeldinger fra deltakerne. Arrangørene håper at folk vil bli begeistret, når de ser møterommene deres, hvor konferansen skal følges.

– Kanskje noen tar helt av og gjør ting vi ikke hadde forventet. Uansett så håper vi at konferansen inspirerer folk at de sammen med kollegaer vil få snakket om det som diskuteres på scenen vår, sier Erik Bøylestad.

Forhåpentlig skjer det noe nytt i en hverdag som i forveien har vært alt annet enn normal.

Det var i mange år Kjell Sjursen som ledet og stod bak konferansen som er et fridykk på Sørlandet.
Konferansen feirer i 2020 – 20 års jubileum her er vertsskapet 2006.
2010 hvor Göran Persson var på scenen.
2013 hadde konferansen besøk av daværende helseminister Jonas Gahr Støre
2014 hadde vi besøk av daværende klima- og miljøminister Tine Sundtoft

Les mer om årets program og konferanse: Fremtidenskommuner.no

Du kan se mange av foredragene fra tidligere år Her finner du blant annet Hilary Cottam, Victor Norman og Milad Mohammadi for å nevne noen.

Fotogalleriet: Mona Hauglid

Takk til alle partnerne våre.