Eksperimenter og skaperglede digitalt

Vitensenteret Sørlandet har tatt i bruk TikTok og andre digitale kanaler for å treffe barna der de er nå, når det ikke er mulig å ha åpent.

Hele året får Vitensenteret Sørlandet besøk av innbyggere på Agder og tilreisende i alle aldre.

– Vi savner å reise ut til barnehager, skoler og å holde VitenShow. Vi savner alle de flotte besteforeldrene som koser seg med sine barnebarn, unge mennesker som konkurrerer og løser eksperimenter, gledeshyl fra de minste og å høre latteren fra barn som vil dele sin entusiasme og mestringsglede, sier Kine Wangerud, leder for Vitensenteret.

Installasjoner til utstillingen planlegges og utbedres, slik at Vitensenteret Sørlandet kan ønske velkommen til nye og spennende opplevelser, når dørene åpnes igjen.

Vitensenteret er blant de som har vært nødt til å stenge helt som følge av den nasjonale dugnaden. Det jobbes med å oppgradere alt de tilbyr og lage nye aktiviteter, men mens det er stengt har de funnet veien inn stuen til barn over hele landet.

Hjemmeaktiviteter

– Da vi ikke lenger kunne ta imot besøkende på sentrene våre, måtte vi nå publikum på hjemmebane. De digitale plattformene ble derfor spesielt viktige i denne perioden. På nettsiden har vi opprettet en ny side med aktiviteter man kan gjøre hjemme, såkalte kjøkkeneksperimenter. Her ligger oppskrifter på hvordan man kan gå frem og videosnutter av selve eksperimentet, sier Kine Wangerud.

TikTok

Vitensenteret kommuniserer på flere plattformer, blant annet TikTok. Dette mediet retter seg mot den yngre målgruppen, hvor man legger ut ulike videoklipp med musikk.

Her er noen av aktivitetene som barna har kunnet se på TikTok

– Vi har fokus på eksperimenter, tips og morsomme klipp som appellerer til nysgjerrigheten hos barn. Vi har prøvd oss litt frem, og lykkes med å nå målgruppen vår her. Dersom innholdet er interessant for barna, spres det raskt og bredt. En av videoene som vi har lagt ut har for eksempel fått nærmere 1.000.000 visninger, og det synes vi er kjempegøy, sier Connie Johnsen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig for Vitensenteret.

Med stengte dører har de hatt fokus på å utvikle nye og spennende undervisningsprogrammer for ulike alderstrinn, innenfor både naturfag og programmering. Normalt har Vitensenteret rundt 1000 skoleelever og barnehagebarn innom i løpet av en måned.

En tegnng av en av de nye utstillingene

– Vi har brukt tiden til å ferdigstille ulike prosjekter, samt utvikle og produsere installasjoner som skal brukes i utstillingen på begge sentrene. Når vi åpner dørene igjen, kan vi ønske velkommen til nye og spennende opplevelser. I samarbeid med de regionale vitensentrene har vi også opprettet en SkaperKlubb på YouTube, med fokus på skapende aktiviteter ved bruk av gjenbruksmaterialer.

VitenSenteret møter barna digitalt

FAKTA

Vitensenteret Sørlandet

Opplevelses- og lærings-senter for barn og unge, med lokaler i Arendal og Kristiansand. I skoleåret tilbyr de ulike formidlingsprogram, rettet mot barnehage, skole og SFO. Alle programmene har forankring i læreplanen, og undervisningen foregår enten på Vitensenteret eller på skolene. Opprettet: Arendal 2009, Kristiansand 2016Ansatte: 13 fast ansatte i tillegg til tilkallingshjelp i helger og ferier.