En annerledes første skoledag

Frida Fiskaa Thommessen er glad for å være på skolen igjen, selv om tingene er litt annerledes. Foto: Mona Hauglid Foto

Barna står litt fra hverandre, noen snakker sammen, mens et par av guttene tuller med avstanden til de andre. De er møtt opp foran ungdomstrinnet ved Birkenlund skole, selv om de kun går i 4. klasse.

– Hvis dere går opp trappen og slipper de andre fordi, husk en meters avstand, ikke gå for tett.

Barna møtes foran skolen på “første” skoledag.


Lærer Hilde Merete Hannevik har vært spent før dagens skolestart. Hun forteller at det har vært møte på skolen, hvor de har gått igjennom de nye rutinene. 4. klasse er delt i to grupper, og har fått to store klasserom på ungdomstrinnet med nok plass mellom pultene.

Hilde Merete Hannevik er i gang med undervisningen igjen. Nå er klassen delt i to, og det er god avstand mellom pultene.

– Jeg tror aldri jeg har opplevd elevene så stille, ler hun, mens hun forteller oss om hjemmeskolen som har fungert bra.

– Vi har fått mange koselige bilder og tilbakemeldinger fra barn og foreldre. Det har stort sett fungert, men jeg har savnet dem, og det er fint å komme i gang igjen, selv om det er litt annerledes.

Frida Fiskaa Thommessen er enig. Hun har gledet seg til å se vennene igjen. – Det har vært litt kjedelig å være hjemme. Jeg gleder meg til å få mer å gjøre. Det verste er ikke å kunne gå på fritidsaktivitetene, sier hun.

Mindre grupper

På kateteret står en stor flaske med håndsprit, det ligger plastikkhansker og en stor bunke med papir. Hilde forteller elevene om hvorfor de har måtte være hjemme. Hun sier også at det har hjulpet å stenge skolene, barnehagene og butikkene. Nå kan elevene fra 1.-4. klasse igjen gå på skolen, men klassen er delt inn i mindre grupper, og selv i frikvarteret får de kun leke med de som er i deres gruppe.
– Det er litt merkelig at vi må vaskehendene hele tiden, sier Frida, som ellers gleder seg til å leke med vennene i friminuttene.

Det blir mye håndvask på barna.

En meter er så langt

Den store linjalen som er en meter lang blir tatt frem og vist til klassen. Det er så mye avstand de må ha nå. Og det er viktig å vaske hendene når de kommer på skolen, går ut til frikvarter og inn igjen. Elevene må vente på tur med god avstand.

– Jeg er veldig spent på det med avstanden. Når jeg står i klasserommet må jeg minne meg selv på ikke å gå for tett på pultene, sier Hilde Merete Hannevik.

Lærerne kan ikke rette i bøkene, så fremover må de gå gjennom leksene sammen i klassen. I første omgang skal de heller ikke ha svømning, idrett eller mat og helse. Men de skal være mye ute, og der skal den store håndspriten være med på tur.

Hilde forklarer elevene at selv om vi har klart å bremse spredningen av koronaviruset, så er det her fortsatt. Elevene må hjelpe hverandre og passe på, det er viktig å bli hjemme om man føler seg syk.