Nedenes skole deltar i nasjonal printe-dugnad

Et innslag på NRK fikk to lærer til å gå i gang med å printe «Covid-19 visir». Nedenes skole har gjennom prosjektmidler fra Agder fylke, fått en 3D-printer. Den skal brukes til teknologikvalifisering, hvilket vil si testning av ny teknologi. 3D printing er en del av undervisningen. Men den spesielle situasjonen under koronautbruddet, ga dem en god ide.

Det hele begynte i midten av mars ved at jeg så et innslag på NRK om 3D-printing av visir til helsesektoren. Jeg ringte da min kollega, Thomas Sivertsen, som kan mye om 3D-printing. Vi ble enige om at dette kunne være vårt lille bidrag i denne spesielle tiden.

God ide

Thomas fikk tak i printfilene og tilpasset de til vår 3D-printer, så dro vi i gang testprinting. Den gikk overraskende bra. Rektor, Olav Vikse, syntes dette var en særdeles god ide og ba oss kjøre på.

En nabo i helsevesenet, satte oss i kontakt med Audun Solstad i Arendal Øyeblikkelige hjelp (KØH) på Myratunet. Han var meget interessert i visirene våre og ba oss produsere så mye vi kunne pr. i dag har vi på Nedenes skole levert ca. 150 stk. sammen med privatperson Geir Nårstad på Fevik, har vi levert i overkant av 250 visir.

Sånn ser visiret ut når det er ferdig printet.

Noen blir brukt i forbindelse med behandling av korona-pasienter, andre blir fordelt ut til de som trenger det internt i kommunen. Resten blir lagret til senere behov. Jeg har fått forståelsen av at vi pr. i dag produserer for et eventuelt kommende behov.

Tar tid

Produksjonen av bøylene er en langsom prosess. Maskinen bruker ca. 11 timer og 30 min på å printe en stakk på 8 bøyler. Maskinen smelter en spesiell type plast eller filament som det egentlig heter, og legger den ut i et på forhånd programmert system. Monteringen av bøylene tar bare et lite minutt. Der bruker vi plastomslag eller overhead ark og en gammel hullemaskin. Hullstrikk blir brukt til å holde bøylen på plass.

Det er en egen facebook side for de som produserer, og ei nettside hvor informasjon deles og institusjoner kan bestille bøyler. Pr. i dag er det produsert langt over 30.000 visir nasjonalt. Den totale produksjonskostnaden pr. bøyle ligger på rundt 30 kroner. Kommer litt an på priser og rabatter en får fra de forskjellige bedriftene.

Teksten er skrevet av Thomas Sivertsen og Lars Bergsaker