Takeaway- suksess

Bibliotekar Sissel Elefsen er glad for å kunne være på jobb, koronakrise til tross.

I det Arendal bibliotek gikk ut med nyheten om at de ville lage takeaway-bibliotek begynte bestillingene å renne inn.

I løpet av den første virkedagen mottok biblioteket flere hundre bestillinger og de ansatte setter stor pris på den overveldende responsen, som ser ut til å holde seg stabil.

Enkelt å bestille
– Kontakten med lånerne har alltid vært min beste motivasjon, og derfor ble jeg så glad da muligheten dukket opp, både på lånerens og egne vegne, forteller bibliotekar Sissel Elefsen, som har jobbet på Arendal bibliotek i 20 år.
Det eneste du trenger for å bestille bøker er et lånekort med pinkode. Logg deg inn på arendalbibliotek.no; gå til «Mappa mi», eller bruk appen Bibliofil.

Her kan du både søke og holde av bøker, og siste frist for å hente bestilte bøker til påske er tirsdag 7. april kl. 14.00, for bøker bestilt innen kl. 11.00 samme dag.
-Jeg tror dette kan lette den situasjonen vi er i nå. Jeg tenker spesielt på eldre, sårbare grupper og barnefamilier. Jeg kjenner mange lånere som er avhengige av papirboka! Folk har mange digitale tilbud for tiden, men det er ikke tilgjengelig for alle.
Elefsen minner om muligheten om å ta kontakt på telefon på hverdager mellom kl. 11.00-14.00 på tlf 370 13916 eller 370 13919 ..

Fokus på sikkerhet
Hver morgen starter de bibliotekansatte med å gå igjennom bestillingsmailene og finner frem det reserverte materialet og sender melding til mottaker når alt er klart for avhenting. 
Så lenge biblioteket holder koronastengt må bøkene hentes på hverdager mellom kl. 11.00-14.00, og av hensyn til smittevern vil bøkene bli levert deg på utsiden av inngangsdøren.

-I starten tenkte jeg at det var skummelt i forhold til smittevern, og at vi måtte sette lånerens og vår trygghet først, men vi har funnet et godt system, der vi jobber på hver vår stasjon og tar imot bestillinger, plukker bøker, låner ut og sender melding til lånerne. Vi møter låneren i døra, med to meters avstand, bruker antibac på hender, tastatur, mus og telefon. I disse tider hjelper vi hverandre på en trygg måte, smiler den erfarne bibliotekaren, og presiserer at å få anledning til å ha kontakt med kolleger er en flott bonus.


Alt av bøker som har blitt utlånt frem til nå har fått forfallsdato 1. juni, og ingen purrgebyr blir gitt i denne perioden. Biblioteket ønsker ikke å ta imot noen bøker slik situasjonen er nå, for å avverge eventuell smitte.

Teksten er skrevet av Inger Elise Nipedal
Informasjonskonsulent, Arendal bibliotek