Ikke gå i luksusfella

Du kan alltid henvende deg til servicesenteret om du har spørsmål angående betalinger

Har du fått betalingskrav fra Lindorff og kan ikke betale? Da er du ikke alene. Stadig flere unge sørlendinger havner i luksusfella. Slik tar kommunen grep for å hjelpe – sammen med Lindorff.

– Vi prøver å hjelpe folk så godt vi kan. Jeg synes forferdelig synd på folk noen ganger, sier Bjørn Aslaksen, økonom og innkrever i Arendal kommune.

Skal få inn 50 millioner kroner

Han har ansvar for å kreve inn 50 millioner kommunale kroner hvert år, for ulike kommunale tjenester som for eksempel kommunale eiendomsgebyrer, kommunale hjelpemidler, sykehjemsplasser og mat fra kommunens kjøkken. De fleste fakturaene blir betalt i tide. Noen må ha flere påminnelser, og i noen tilfeller økonomisk krisehjelp for å klare å betale.

– Når folk betaler regninger, er ofte mobilregningen den de betaler først. Ikke de kommunale avgiftene, merker Aslaksen.
Mens en ubetalt telefonregning betyr stengt telefon og nett, blir de færreste kastet på dør med det første ved kun én ubetalt kommunal regning. Men går tiden uten at den blir betalt, og inkassobyrået blir koblet på saken, da kan det faktisk gå den gale veien.

Gir tips og råd

Aslaksen ser at stadig flere unge havner i betalingstrøbbel og har vanskeligheter med å betale regningene sine. Derfor har kommunen inngått samarbeid med inkassobyrået Lindorff, som også jobber forebyggende for å hindre at mennesker kommer i økonomisk uføre.
– Det er flere måter vi hjelper unge med økonomien, og det å hjelpe dem med å betale regningene sine er bare en del av et større bilde. Vi ønsker først og fremst å jobbe forebyggende for at unge ikke skal komme i vanskelige økonomiske situasjoner, men heller få et sunt og realistisk forhold til penger. Vi ønsker blant annet å skape en bevisstgjøring rundt konsekvensene som kan oppstå hvis man ikke betaler regningene sine, eller hvis man tar opp lån man ikke kan betjene, sier Carina Veisten Albertsen i Lindorff.
Hun er opptatt av å være tilgjengelig på sosiale medier der de unge er.
– Vi ønsker å få frem at terskelen for å ta kontakt skal være lav. Vi ønsker også at de som sliter tar kontakt med oss slik at vi kan komme frem til en løsning som er god for alle. Vi bruker blant annet Facebook aktivt for å gi råd og tips om hvordan man for eksempel kan redusere forbruket sitt, hvordan og hvorfor man bør spare fremfor å bruke penger, hvordan man kan leve godt på budsjett og hvordan man kan få bedre studentøkonomi, sier Albertsen.

Enkelt å få kontakt

Mange unge vet ikke at det kan få store følger å få betalingsanmerkninger. Får du betalingsanmerkning, kan det bli vanskelig å både få lån til å etablere seg og få kredittkort.

– Mange havner i uføre på grunn av mangel på struktur, sier Aslaksen, som er saksbehandler på regnskap i Arendal kommune.

Når de vokser opp uten synlige penger rundt seg, men kun har et forhold til kort og Vipps, kan det være vanskelig å skjønne at minus på kontoen kan skape vanskeligheter.
De siste fire årene har Lindorff stått for innkrevingen av de ubetalte fakturaene.

– Det vil alltid være noen som vil ivareta sakene på vegne av Arendal kommune, og den som skylder penger skal alltid kunne ta kontakt med oss for å få hjelp til å løse saken sin. Vi jobber med andre ord for at prosessen skal være god og rask for både kommunen og den som skylder penger, poengterer Albertsen, fra Lindorff

– Vi er tilgjengelige døgnet rundt gjennom våre digitale kanaler, slik at de som ønsker å snakke med en rådgiver hos oss kan ta kontakt med oss på telefon og mail både hverdager og lørdager, samt at man kan chatte med oss via vår innsynsportal eller få generell informasjon via vår chatbot, tilføyer hun.

Alle kommuner har også en gjeldsrådgiver på NAV som kan hjelpe dersom du har gjeld som er vanskelig å betale.

Tips til bedre økonomi   

• Få oversikt over utgifter og gjeld. Lag en oversikt over alle faste utgifter, ”ekstra-utgiftene” og eventuell kredittkortgjeld. Da får du fort overblikk over økonomien din og hvor mye penger du trenger.

• Følg budsjettet! Når du har skaffet deg oversikt, vet du også hvor mye penger du kan leve av utenom dette. Da bør du sette opp et personlig budsjett for mat, transport, klær etc.

• Tips til budsjett her

• Lag en plan på sparingen. Selv små beløp hjelper deg til å komme i gang med en spareplan. Legg av en sum på en sparekonto hver måned.

• Spe på inntekten. Bruk Finn.no aktivt for å både selge ting du ikke trenger og kjøpe rimelig det du trenger.

• Rydd opp i abonnementene. Vurder hva du trenger og ikke trenger. Sjekk priser for å se hva du kan spare på å bytte abonnement.

• Betal regninger som har gått til inkasso. Betal regninger så fort som mulig så du ikke må ut med ekstra penger i renter eller purregebyr.

Slik får du kontakt:
Hvis du har spørsmål om en faktura du har mottatt fra kommunen, kan du kontakte servicesenteret på rådhuset i åpningstiden 09.00 – 15.30, eller via våre andre kanaler:

Telefon: 370 13 000
E-post: ak.servicesenteret@arendal.kommune.no
Nettside: arendal.kommune.no/betalefaktura