Etter skoletid

Fritidsmedarbeider Cecilie Nyland veileder Anthony Johnsen og Filip Bak med tacogryta som står på menyen under dagens kokkekurs etter skoletid i skolekjøkkenet.

Anthony Johnsen (12) og Filip Bak (12) er glade for at de får være med på kokkekurs etter skoletid hver onsdag med fritidsmedarbeider Cecilie Nyland. Skolene i Arendal blir brukt til mye mer enn bare skoleundervisning.

Nå får jeg sjansen til å være med andre folk, og det er gøy å lage mat, sier Anthony Johnsen, og hakker kjøttdeigen i den varme stekepannen.

Møtes ved grytene
– Og jeg får være med bestevennen min, sier Filip Bak.
I dag står tacogryte på menyen for de 11 deltagerne som akkurat er ferdig med skoledagen. I stedet for å gå hjem, møtes de ved grytene. De unge kokkene småprater mens de kutter paprika og vårløk. Fritidsmedarbeider Cecilie går rundt og veileder og finner frem skarpere kniver til kokkene.
Deltagerne er glade for at de har et tilbud på skolen fra klokken to og til foreldrene kommer hjem fra jobb.

Barnebursdag og voksentrim
Store arealer, gymsaler, storkjøkken, svømmehall, undervisningsrom.
Skolene står klar til bruk når det ringer ut etter siste time. Da er det tid for fritidsaktiviteter, voksentrim, hobbyklubber eller barnebursdag.
Flerbruk av skoler er smart for både inkludering og for at du som innbygger og skattebetaler får tilgang til byggene du er med å betale for.

Ved Moltemyr skole har de flere tilbud både før og etter skoletid utenom kokkekurset. Frokostservering før skolestart, etter skoletid har 8.-10.trinn mulighet for et gratis måltid og tilbud om trafikalt grunnkurs, ungdomsklubb for 8.-10.trinn, foreldretrim, barneidrett og familiebading.

Gizelle Kasongo (12), Mia Theodora Jakobsen (10), Lujayn Bushkar (12) og Emma Remen
(10) koser seg med å lage mat og småprate etter en lang skoledag.

– Skolene kunne blitt brukt enda mer
Skolesjef i Arendal kommune, Øystein Neegaard, ser gjerne at skolene blir enda mer brukt til fritidsaktiviteter enn de er i dag.
– Generelt sett har vi gode, store offentlige lokaler som kunne blitt brukt mer. Det burde vært flere tiltak og aktiviteter rettet mot barn og unge. Fritidstilbudet ”Etter skoletid” er et godt eksempel på god anvendelse av skolen, som når bredt ut og favner mange, sier skolesjefen.

Alle 1-10-skolene i Arendal har en fritidsmedarbeider og et etter- skoletid-tilbud.

Skolen er innbyggernes eiendom siden de betaler for den gjennom sin skattebetaling. Da synes skolesjefen det bare er rett og rimelig at de også skal få mulighet til å bruke skolebygningen når det ikke foregår skoleundervisning der. I dag brukes skolene i hovedsak av skolekorps, lag, foreninger og musikkskolen utenom skoletid.

– Det er fint at skolebyggene kommer innbyggerne til gode i større grad, sier Neegaard.
Alle aktiviteter som er rettet mot barn og unge får bruke skolen gratis. Er aktivitetene rettet mot voksne, betaler du leie for bruken. Har du en aktivitet du ønsker lokale til, kan du ta kontakt med Arendal eiendom som eier skolebygningene, for en leieavtale.