Hvert år deltar tusenvis av frivillige i hele Norge på Strand ryddeuka, Norges største kollektive ryddedugnad.
Noen tenker nok at det bare er én dråpe i havet, og at det derfor ikke er noen vits. Men når mange bidrar med den ene dråpen, blir det til slutt resultater som vises.
– Å rydde strender er den mest effektive måten å rydde plast på, sier Kim Jefferies, visepresident i Gard og ansvarlig for strandryddedagen i bedriften.
De deltar hvert år, og samler sine ansatte med familier til å rydde på Merdø. I år er yngste deltager tre år og de eldste er besteforeldre. Tre generasjoner er ute på strendene og rydder sammen.

Adopterte en strand
Ved å fjerne plasten fra stranda, unngår du at den flyter ut i havet og blir miljøgift for fisk og sjødyr. Gard har gjort strandryddingen til en sosial familieaktivitet hvor barna er med og rydder. Dette har de gjort siden 2017. – Dette er vår måte å tenke globalt og handle lokalt, sier Jefferies. Gard har adoptert Merdø som ”sin” strand som en del av Raet nasjonalparks strandryddeprosjekt. De rydder stranda to ganger i året – på våren og høsten.
Sponser ungdomslag
Gard sponser i tillegg ungdomsgrupper som deltar i strandrydding. Denne gangen går pengene til Fløy Håndball Gutter 13 som rydder strender i Kristiansand og Tromøy Håndball Jenter 07 som rydder strender på Spornes. Pengene de får av Gard skal gå til turneringer. På den måten får de samtidig de unge til å engasjere seg i miljøproblemet med plastavfall i naturen.

Alle kan rydde
Strandryddeuka er Norges største kollektive ryddedugnad. Titusenvis av frivillige rydder Norges strender, øyer, holmer, bekker, elver og innsjøer. Også havbunnen ryddes. Men hele året er det viktig å tenke på at du kan plukke med deg plast du ser i strandkanten, selv om det ikke er Strandryddeuka.
Lille Andrea Bakke Hovdenak Braathen (3) er med familien sin rundt i båt for å rydde strender. Det er storesøster Vilde (10) som er den største miljøaktivisten i familien, siden Stinta skole har hatt mye fokus på dette. Familien på fire har snakket om å rydde plast på strender uavhengig av Strandryddeuka fordi de har sett behovet. Det var annonseringen på Facebook og i avisene om at det var en strandryddeuke, som gjorde at de fikk fart på sakene og tok fatt på arbeidet.
