Lærer norsk på kjøkkenet

Noen skolekjøkken byr på mer enn matopplæring. Ved BRA skole får elever ved Voksenopplæringen en praktisk arena hvor de både lærer matfaget og bedre norsk.

Stemningen er høy på kjøkkenet inne på Kirkens Bymisjons café på Torvet. En gjeng orangekledde kokker produserer suppe og lager juice. Praten går på norsk. Noen få arabiske ord kommer innimellom, og de andre retter det til det norske ordet. Her på kjøkkenet til BRA skole er målet å bli enda bedre i norsk. Og de skal ha fagopplæring innen matfag, salg og service, i tillegg til å lære om landbruket i Norge. 

Har mye kunnskap 

– Disse damene har så mye kunnskap og det er kjempespennende å jobbe med dem, sier kokken Åshild Veråsdal og forteller at suppen de lager heter blomkålsuppe.

Hun får raskt en mobil foran seg, hvor damene har surfet på nettet for å finne frem bilder av matretter med blomkål fra både Jemen, Syria, Irak og Afghanistan. Blomkål er så visst ikke bare en norsk grønnsak. I andre land frityrstekes den og bakes inn med ulike kryddere. Men damene liker godt den norske, milde blomkålsuppen også.  

Drømmer om egen restaurant 

– Nå kan jeg lage enda flere matretter. Og jeg forstår mer norsk. Jeg liker alt ved BRA skole, sier Fatma Ahmed Alwan fra Jemen som har bodd 11 år i Norge, og jobbet ved ulike kjøkken og kantiner. Hun håper at hun har sin egen restaurant neste år. Hun drømmer om å ha et stort lokale hvor hun kan lage deilige arabiske retter og servere lunsj til folk i Arendal. 

Deltagerne i BRA skole trives godt med å lage mat og snakke norsk samtidig. To dager i uka er de her på kjøkkenet til Kirkens Bymisjon på Torvet. De andre tre dagene har de undervisning i fire fag på Arendal voksenopplæring.

Norsken kommer inn med matlagingen 

Når de møtes på en arena hvor de er dyktige i faget, så kommer norsken inn også, sier Bente Bergseth, leder for Gateentreprenørene i Kirkens Bymisjon.

BRA skole vil være med på å løfte frem kompetansen og ressursene til innvandrere uten formell faglig skolebakgrunn, men som har masse ressurser, arbeidserfaring og vilje til å bidra og finne sin plass i Arendal. Målet er å styrke flyktningers muligheter for integrering og arbeid. 

– Jeg ønsker å jobbe med mat og jordbruk. Jeg har praksis ved et gartneri i Grimstad og liker det veldig godt, sier Mahmoud Al Houssain som holder på med å lage en juice som selges i caféen og på ulike stand, som på Bondens marked.I dag står blomkålsuppe på menyen, og gjestene som skal spise er små og store fra Åpen barnehage i etasjen over cafeen til Kirkens Bymisjon på Torvet. Fatma Ahmed Alwan liker godt å lage mat og lærer mye norsk samtidig.

Om BRA skole 
BRA skole er et samarbeid mellom Gateentreprenørene, Arendal Voksenopplæring og NAV Arendal og er en videreutvikling av prosjektet Gateentreprenørene, med arbeidstittel «DYRK», et prosjekt initiert og drevet av Kirkens bymisjon Arendal i perioden 2015-2017.  

Deltaker tar grunnskole i 4 fag de 3 dagene de er på Arendal Voksenopplæring, samt arbeidspraksis med fagopplæring 2 dager i uka hos BRA Skole. 

Nav følger opp deltakerne tett under programmet sammen med de involverte parter for å sikre kvalitet, framdrift og god utvikling. Hovedmål er arbeid og god integrering, og for å få dette, må norsk beherskes og fagkunnskap dokumenteres.
12 elever fra voksenopplæringen deltar i programmet i et helt år. Her får de opplæring innen salg og service, matfag og landbruk. Undervisningen gir en god kombinasjon av produktutvikling og språktrening. BRA skole har samarbeidet bl.a med Bjørkedalen Andelsgartneri i Grimstad med dyrking og produksjon med gartner.

Dette ble i fjor foredlet til ulike produkter på kjøkkenet på Torvet, som videre selges i kafeen. Produktene som selges er syltetøy, saft, eplemost, chutney, frukt og grønnsaker. Frukt og grønt selges i sesong, mens foredlede varer selges stort sett hele året, så sant ikke årets produksjon er utsolgt. 

I prosjektet skal deltakerne knytte kontakter med det lokale næringsliv og få muligheten til hospitering og bedriftsbesøk. 

———— 

Oppvekstkomiteen fokuserer på bærekraftsmål 4 

Et av målene til oppvekstkomiteen er å jobbe for å oppnå en betydelig økning i antall unge og voksne med kompetanse som er relevant for sysselsetting, anstendig arbeid og entreprenørskap. 

Torbjørn Nilsen (FrP), nestleder i oppvekstkomiteen, mener noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre en god skole, er å fokusere på de ulike delmålene som bidrar til at vi får en god skole. Både for barn, unge og flerkulturelle voksne.