En bedrift blir til

COOL:Sindre Sten Gustavsen, Fredrik Monrad Olsen,Andreas Egeland,Thea Omholt Hovelsen,Valdrina Pelaj og Kirsten Krath driver ungdomsbedriften Cool. De har planer om å utvikle en helt spesiell flaskekjøler.

En bedrift blir ikke til av seg selv. I Arendal satser skolene på at de unge gründerspirene lærer seg kunsten å starte og drive en bedrift. Og hvordan de skal avvikle den igjen.

Ungdomsbedriften Cool er en av flere ungdomsbedrifter i Arendal. I denne bedriften skal de designe og konstruere en drikkeflaske- nedkjøler for folk i farta.

På solceller

–Vi tenker at den også kan være solcelledrevet. En bonus på solfylte dager. Det blir en slags forminsket kjøleboks som du får plass til flasken din oppi, og som kjøler den ned, sier daglig leder i ungdomsbedriften, Fredrik Monrad Olsen.

Sammen med Andreas Egeland, Thea Omholt Hovelsen, Sindre Sten Gustavsen, Kirsten Krath og Valdrina Pelaj er han helt i starten av å starte bedriften. Produktet er ennå ikke laget. Men ideene er der.

Vi jobber med bedrifter fem skoletimer i uken. I tillegg blir det også jobbing i fritimer og hjemme.

Sindre Sten Gustavsen, produktansvarlig

Han synes det til tider kan være litt strevsomt å kombinere bedrift med skole og alt annet som skjer, men samarbeidet med de andre går veldig fint, og han synes det er gøy å utvikle noe selv.

Miljøbevisste
Å drive ungdomsbedrift er lærerikt men også endel arbeid. Her skal de både komme opp med et produkt eller en tjeneste de kan selge, føre regnskap, tenke utvikling og også om det er et produkt som passer inn i en miljøprofil.
– Jeg er miljøansvarlig i bedriften. Jeg må passe på at det må være miljøvennlig, og at produktet kan brukes mange ganger. Vi vil ha en bærekraftig produksjon, rettet mot FNs bærekraftsmål, sier Thea Omholt Hovelsen.

I februar og mars står de på stand med bedriften i Arendal og Kristiansand. Frem til da må de legge hodene i bløt for å tenke ut hvordan produktet skal være for å slå best mulig an på markedet.

Tips

Hvordan skal din virksomhet oppnå kommersiell og finansiell suksess? Hva bør du tenke på før du starter opp, i oppstartsfasen og i driften av det nye selskapet? På www.grunderweb.no finner du nyttige verktøy og kurs som er helt gratis å benytte.

Fakta

Ungdomsbedrift (UB) bygger på prinsippet om å lære ved å gjøre. I løpet av skoleåret skal elevene bruke kunnskap fra mange fag på en praktisk måte og få erfaring med å drive en bedrift. De får også en mentor fra lokalt næringsliv. Sammen med en lærer i faget, fungerer disse som veiledere. En ungdomsbedrift skaper både verdier for seg selv og for andre, og skal på sikt tjene penger. Det er 23 ungdomsbedrifter i Arendal.