Bryggebyen

Bryggebyen Vindholmen blir en helt ny og fremtidsrettet bydel, bygget for at alle mennesker i alle aldersgrupper skal trives. Her kan man få oppfylt drømmen om å bo ved vannet, med brygge og badeplass rett utenfor egen bolig.

– Vi har virkelig ønsket å gjøre det mer folkelig å bo ved vannet, og også mer for alle former for brukere.Vi har jobbet med masse forskjellige bo-konsepter, slik at det som er vår drøm, er at her er det like fantastisk å være 90 år gammel og ha et sted man kan bo hele livet, som å være barnefamilie og å folde ut småbarnslivet på en lett, sosial og verdifull måte, sier arkitekt Lin Skaufel i det danske arkitekt- kontoret Everyday Studios. I 3D-skisser viser hun hva den tidligere industritomten kan bli. Arkitekt Lin Skaufel har erfaring fra store, urbane utbygginger, men konkluderer med at selv den hippeste hipster til slutt søker felleskap, naboskap og praktiske løsninger når han eller hun skal bosette seg.

Vindholmen som skal bli til Bryggebyen


En ny og fremtidsrettet bydel passer inn i våre tanker om utviklingen av Arendal. Arendal trenger store og ambisiøse boligprosjekter som kan sette oss mer på kartet


Mike Fuller-Gee, byplanlegger i Arendal kommune


Ser til danskene

Når Arendals Fossekompani har bestemt seg for å skape en så stor, ny bydel i Arendal, har de brukt mye tid på å finne det riktige grepet for eiendommen. Valget falt på danske arkitekter, som har lang erfaring med tilsvarende sjønære eiendomsprosjekter. Med København og dansk design som modell, vil de prøve å skape gode vibrasjoner for de fleste nordmenn – og med Bryggebyen vil det urbane og fremtidsrettede bli forent med det tradisjonsrike sørlandske. En kombinasjon av det trygge og tradisjonelle med det spennende urbane.


– Hele begrepet bryggebyen bygger på det at du deler en brygge med naboene dine. Så du har en felles brygge hvor naboskapet kan utfolde seg. Det er her du kan trekke kajakkene opp. Det er her du kan ha felles grill, felles bord, lekeplasser for barna, sier arkitekt Lin Skaufel. Hun ser for seg at vi i frem- tiden vil være mer opptatt av delingsøkonomi, kollektivtilbud, el-sykkel, hurtiglading av el-biler og lignende.
I alle fall unge mennesker som etablerer seg. Flere og flere søker sammen, urbaniseringen øker, og folk vil søke tettere sammen nå enn trenden var bare for noen år siden. Her vil man få muligheten til å leve livet sammen og dele opplevelser, fritid og fellesskap på en positiv måte.


For alle

Krøgenes bydelsenter ligger kun 350 meter unna. Barnehage på stedet og gangavstand til skole og passerende busser hvert tiende minutt, gjør hverdagen enkel. Prisnivået vil også passe for mange. Det blir også noen dyre leiligheter for de som ønsker å bo ekstra flott, men det blir mange gode boliger på ulikt prisnivå, og derfor noe for de fleste. Størrelsen på Bryggebyen Vindholmen tilsier at prosjektet vil ha et tilbud som matcher drømmene til folk flest, og ikke bare en spesiell målgruppe.

– Vi tenker på bryggebyen Vindholmen som byens absolutt beste tomt. Den ligger så flott til ved sol og sjø, og den ønsker vi å ta tilbake fra å være et industriområde med viktige arbeidsplasser i mange år. Nå skal vi konvertere det til et veldig bra sted å bo. Arendals Fossekompani ønsker å bygge Arendal videre, sier utbygger og konserndirektør i Arendals Fossekompani,Torkil Mogstad.

-Bryggebyen er et visjonært prosjekt vi aldri har sett lignende til i Arendal. Vi vet at et godt boligtilbud tiltrekker seg både næringsliv og god kompetent arbeidskraft til Arendal – det trenger vi og det vil gagne hele regionen, sier Mike Fuller-Gee, byplanlegger i Arendal kommune.

Deler av teksten er utformet av Innoventi. Skisser ved arkitektkontoret Everyday Studios, bildene er et forslag til hvordan byen kan bli.

Les mer og følg prosjektet.