På hjemmebane

Skøyteløper Simen Spieler Nilsen (24) ble olympisk mester i vinter. Uten Myra skøytebane i nabolaget, hadde livet sett helt annerledes ut i dag.

– Jeg har alt å takke Arendal kommune for at de investerte i dette anlegget. Uten isbanen hadde jeg ikke vært her jeg er i dag, sier Simen Spieler Nilsen som har vokst opp et steinkast, unna banen, med mor, far, en søster og en lillebror.

Han setter seg med støle lår ned på asfalten der det vinterstid ligger is. Han tror ikke det er helt feil å tenke at om banen hadde vært et annet sted, hadde han kanskje ikke begynt med skøyting.

Simen har egen nøkkel til skøyte- banen, som er mer å regne for hans andre  barndomshjem. Fra han ble dratt med hit som motvillig 14-åring, har det ikke vært annet enn skøyter for Simen. Orienteringsskoene og fotballen ble raskt lagt på hylla da han oppdaget at han hadde talent for skøyting.


– Men jeg husker det var utrolig tungt for anklene med skøytene. Så begynte det å bli bedre. Da jeg var 15, var jeg på ungdomslandslaget og etter det har det gått litt i berg – og dalbane, før det begynte å gå veldig bra de siste årene

Simen Spieler Nilsen

Økning i idretten

Sola skinner over oss.Vi sitter på en benk ute på skøytebanen.

Her har Simen gått mange runder. Han prøver å stikke innom noen junior-treninger innimellom når han er hjemme. Det er motiverende for de yngre å møte noen som har klart å jobbe seg til topps på pallen.

Vokser du opp iArendal,har du et bredt utvalg av fritidsaktiviteter og idretter å velge mellom,med flere gode forbilder.

Så mye som 93 prosent av alle ung- dommer har deltatt i organisert
idrett i løpet av barndommen,viser årets nasjonale Ungdata-rapport publisert på Forskning.no. Dette er en økning fra tidligere år.

Mange anlegg

De mange idrettsanleggene spredt rundt i Arendal kommune, gjør tilgjengeligheten god for de som ønsker å drive med idrett. Sju kommunale og et privat anlegg. Grane idrettslag eier sitt eget idrettsanlegg. Like ved Myra Skøytebane ligger det kommunale Sparebanken Sør Amfi som huser mange aktive ungdommer både innen håndball, basket, tennis, turn og freerun. Utenfor trener fotballspillerne på kunstgressbanen. Rundt anlegget ligger skogen med flere stier det både går an å løpe og sykle på. Om vinteren kjøres det opp flere kilometere med skiløyper her. Men likevel er det fortsatt slik at ungdom slutter med idretten i 14-15 års alder.

En spørre- undersøkelse sendt ut til ungdom av Arendal kommune, vil forsøke å kartlegge hva de unge ønsker av aktivitetstilbud i byen sin.

Skøytebanen på Myra på vinterstid

Slutter når det er seriøst

  • Det ble for seriøst.
  • Jeg gadd ikke mer.
  • Jeg ville slappe av.
  • Det er vanskelig å begynne på en ny idrett når du er 14 og de andre er så mye bedre enn deg.
  • Jeg savner et tilbud slik det var i barneidretten, hvor du gjorde litt forskjellige ting. Ikke bare satse på én ting.

Tilbakemeldingen i undersøkelsen viser at mange unge slutter med idrett i tenårene både fordi det blir seriøst, og fordi det blir for ensidig, når du ikke vil satse 100 prosent.

For Simens del var det ingen tvil om hva han ville. Han ville satse. Selv om det gikk ut over det sosiale tenåringslivet, tenker han at han har fått så mye mer i bytte.

Ubeskrivelig OL-gull

-Jeg føler ikke at jeg har ofret noe. Jeg får så mye annet igjen. Det var en helt vill følelse å komme i mål under OL, og det var ubeskrivelig å stå der på pallen etterpå. Jeg får gåsehud hver gang jeg ser det på film, sier Simen, som nå trener mot neste mål, som erVM i Tyskland og Canada i februar og mars.