– Finn din greie. Og ha det gøy!

Budskapet fra kultursjefen i Arendal, Linda Sætra, er klokkeklart. Når det nye kulturbygget står klart i 2020, skal det være tilbud der for alle typer ungdom.

– Det er så viktig! Å leke. Å fortsette med aktiviteter selv når du blir ungdom. Det er så mange unge som slutter med organiserte aktiviteter fordi de vil eie sin egen tid.Og det skjønner jeg så godt,når mye av dagen ellers er spist opp av skole og lekser. Men dette huset skal være et sted å henge,samtidig som du har muligheten til å være aktiv,sier kultursjefen.
Med et åpent hus hvor alle unge kan komme inn og prøve ut ting, og forhåpentligvis komme ut igjen med sin greie, er drømme situasjonen for kultursjefen.Enten det er animasjonsfilm,freerun eller fiolin.

Langvarig behov

Foreløpig har ikke huset som skal huse de unges greie fått noe navn. Kilden blir slått sammen med det gamle politihuset og blir et romslig hus med stor takhøyde. I 1.etasje skal det være matbutikk, ellers skal kulturskolen, Det Frie Musikkliv og Kilden fylle lokalene. I tillegg er det meningen at det skal være arealer hvor de unge både kan henge og drive med aktiviteter.


– Vi har forsøkt i flere år å få øvingslokaler til kulturskolen, så dette har vært et langvarig behov som nå blir dekket. At det skal være et samlet lokale, har vært veldig viktig i planleggingen.

Linda Sætra, kultursjef i Arendal kommune

Ufarlig prøving

At også Kilden kan bli løftet ut av et delvis dårlig omdømme, er også positive ringvirkninger ved det nye huset.
– Her skal vi få inn bredden, men samtidig ivareta musikken og det miljøet som er der nå. Ungdom er hovedprioritet i Kilden-delen.

Mange unge faller ut av de organiserte aktivitetene når de blir tenåringer.Å ha en arena hvor det er mulig å prøve ut nye ting, uten at det er så mye organisert, er en ufarlig måte, både for å bli kjent med nye aktiviteter og nye folk.
– Så håper vi at det kan vekke en interesse, og få ungdom til å holde på med en aktivitet, sier Sætra.
Nytt konsertlokale Diskoteket på Kilden skal bygges om til en ny konsertarena.
– Da vil huset bære enda mer preg av de kulturaktivitetene som er der, sier kultursjefen, som selvfølgelig ønsker å løfte frem kulturen i byen.

– Og så er det utrolig viktig at vi ser de som ikke bare er det nye OL-gullet, operastjernen eller skate-duden,for alle unge skal ses for det de er. Da er muligheten større for at de gjør det bedre og at de får bekreftelse på at de er gode. Men mest av alt skal det være gøy, lek og moro. Finn din greie, og ha det gøy, avslutter Sætra.