Dette blogginnlegget er skrevet av en webredaktør som, så mange andre webredaktører, innimellom befinner seg inne i en tunnel. Eller i følge Eivind Lund, strategi- og innholdsrådgiver i Netlife research, et hull. I kåseriet «Det kan bare gå en vei. Bortover.» setter han webredaktørens hverdag langt ute på spissen:
«Den greia med én kommunearbeider som graver og fem som står rundt og ser på, den er ikke en klisjé, den er høyst reell, og den er ikke utdatert, dessverre. Den er oppdatert.
“Enslig kommunearbeider som graver hull med sjefer og kolleger som passive tilskuere” var rett og slett DEN ALLER FØRSTE PROSESSEN SOM BLE DIGITALISERT.
For de av dere som eventuelt sliter med nedsatt analogiforståelse, så er det altså dere webredaktører som er de enslige arbeiderne, spadene deres er publiseringssystemet, og hullet – ja.
Hullet er selvsagt websiden. Og det er veldig viktig for alle tilskuerne der oppe at du graver dypt nok og vidt nok, for de har UENDELIGE mengder med informasjon de gjerne vil dumpe i nettopp dette hullet, for det er nemlig viktig for dem å få SYNLIGGJORT denne informasjonen, og de tror at mange kommer til å lete rundt nedi der og være veldig interessert i alt sammen.
Ikke spør. Det er bare sånn det er.»
Les hele kåseriet – det er verdt noen minutter av ditt liv.
MEN…weblivet er heldigvis ikke alltid sånn.
Forrige uke var nemlig min kollega Helle og jeg på en lynvisitt i Oslo. Tog Arendal – Oslo t/r på en dag. Vi skulle besøke #oslobeta.
Dette blogginnlegget er et forsøk på å oppsummere dagen, hva vi lærte og om lyset vi så i enden av tunnellen.
For en stund siden fikk jeg et tips om at Oslo kommune jobbet med et spennende prosjekt og da jeg leste leste bloggposten «Hvorfor trenger kommunen et nytt nettsted?» ble jeg rett og slett lykkelig. Midt i gledesrusen skrev jeg derfor blogginnlegget Kommunekoden. Vi kom etterhvert i kontakt med Andrè Myrbråten som er kommunikasjonsansvarlig i prosjektet Løftet og ble invitert til en dag i Oslo hvor vi blant annet skulle få være med på et internt webforum med Gerry McGovern. Han er en av verdens fremste på å lage oppgavefokusert innhold på nett. Han har også utviklet metodikken Customer Careword og er forfatter av flere bøker.
Dette kunne vi ikke si nei til!
Første punkt på programmet var en rundtur i #oslobetas prosjektlokaler. Her var veggene fulle av lister, postits og tanker rundt innhold, brukerbehov og strategier for et nytt nettsted. Her «bor» circa 30 mennesker som sammen jobber med innhold og funksjonalitet på det nye nettstedet til Oslo kommune. Vi ble både imponert og inspirert!

Etter en hyggelig lunsj med engasjerte og inkluderende #oslobeta-mennesker gikk turen ned til Oslo sentrum hvor vi sammen med en haug med webfolk skulle høre på Gerry McGovern.
Dette er noe av det han sa:
- Vi må fokusere på kundene våre. Kunden vil bruke minst mulig tid og penger. Kartlegg hvilke oppgaver de ønsker å løse.
- Topp-oppgavene (top tasks) utgjør ofte 5% av en nettside.
- Vi må prioritere. Noen oppgaver er viktigere enn andre, men vi må ha et godt system for små oppgaver (tiny tasks) slik at de ikke går utover kvaliteten på topp-oppgavene.
- Kvalitet er viktigere enn kvantitet. Hvor mange sider kan vi faktisk håndtere?
- Vurder hva som skal på nett. Er det beste og mest effektive svaret på små oppgaver faktisk – ring oss?
Vi satt som tente lys i 3 timer og hørte på webguruen (jeg tror det er på sin plass å kalle ham det) fra Irland. Jeg må bare dele noen «sitater» fra dagen:
«If the task fails, everyone fails.»
«Don’t talk about what you do – do!»
«Create one single, well tested navigation. Make it simple and easy to use.»
«The customer is your core designer. The web is the greatest human laboratory and we should get out there. Design something that is built to change.»
«Tiny tasks look cute – but they are dangerous.»
«Go on the journey with the customer instead of trying to change their behaviour.»
«Redesign is like rehab. You will still go back to bad habits/practice. You have to change the culture.»
«If you don’t focus on the top tasks you will be driven by the tiny tasks.»
Ett eksempel på en nettside som har brukt Gerry McGoverns metodikk er liverpool.gov.uk.
Dette bildet viser resultatene etter lansering av nye sider.

Eivind Lund sier det så fint:
«Det er sjukt vanskelig å være webredaktør, og innmari mye å ta tak i på en gang, men hvis du skal velge deg ÉN ting, så er det å fjerne unødvendig innhold som er i veien for det nødvendige, og det ALLER første du skal fjerne er alle eksempler på “Velkommen hit til akkurat denne delen av internett og her finner du fanden og hans oldemor”….
….“Velkommen til denne internettsiden om barnehager”, sier noen av dere. “Her finner du alt du trenger å vite om barnehager i kommunen vår. Informasjonen er skrevet av fornavn etternavn, og ble sist oppdatert på en dato i et år. For å få vite mer om skole, dagmamma, barnevern eller andre mer eller mindre relaterte ting, klikk på lenkene i menyene til høyre og venstre.“ Sånt sier dere. Sånt må dere slutte med.»
På toget på vei hjem fra Oslo var både Helle og jeg enige i at vi skal slutte med det. Vi lover.
Vi må ha fokus, forankring og vilje til endring. Vi må rydde og slette. Vi må spørre brukerne.
Jeg kikker forsiktig over kanten på hullet mitt og er ganske sikker på at jeg ser et par utstrakte hender.
Tusen takk til Andrè og resten av den dyktige gjengen i #oslobeta. Takk for at dere deler og at vi får lære av dere.
Det er lys i tunnellen!
– Camilla Havik Cole
Vil du vite litt mer?
oslobeta.no
Gerry McGovern