Løgn, forbannet løgn og statistikk

«Det er tre typer løgner; løgn, forbannet løgn, og statistikk»
Mark Twain.

Jeg har sansen for dette sitatet, men statistikk er likevel et viktig verktøy for oss. Brukt på riktig måte gir statistikk oss et godt bilde på hvordan og i hvilken grad våre digitale tjenester blir brukt. I Arendal kommune bruker vi Vizzit for å få oversikt over besøkstall og bruk av sidene på innbyggerportalen vår og statistikk fra Google tilpasset søk. I tillegg bruker vi tall fra Facebook og følger populariteten på ulike saker via lenkedelingstjenesten bitly.

Alle disse verktøyene gir oss noen svar:

  •  16% av sidene på www.arendal.kommune.no er aldri besøkt
  • 20% av alle besøkende kommer via mobile enheter
  • 28% kommer inn på sidene våre fra eksterne søkemotorer
  • På nettet søkes det mest etter Stinta svømmehall, Arendal voksenopplæring, ledige stillinger, Sør Amfi, kart, helsestasjon og bibliotekets åpningstider
  • På vårt interne søk er vannmåler, månedens tur, parkering, bibliotek, barnehage mest søkt etter
  • Våre mest besøkte sider er Startsiden, Ledig stilling, Helse og omsorg og Biblioteket
  • Det er mest besøk på innbyggeportalen i oktober, september, mai og november. I juli er det en kraftig nedgang i besøk
  • Sakene som skaper mest engasjement, likes og deling på Facebook er bilder. Den siste tiden før jul var det tips om radonmåling, bilder fra Luciafeiring og tenning av julegran på Torvet som fikk flest likes
  • Vi har en jevn økning i antall som liker vår Facebookside. Vi har i skrivende stund 2697 følgere. Det er et stykke igjen til Norges største kommune, Sarpsborg, som har 7403 følgere. Grimstad har 860 og Kristiansand 3003 følgere
  • 57% av de som liker vår Facebookside er kvinner, og kvinner i alderen 35-44 utgjør den største gruppen (15% av alle likes)

(Tallene er basert på Vizzit statistikk fra 1. jan 2013 – 1. november 2013, Facebook statistikk fra 16. november – 16. desember 2013)

Nytt år, nye muligheter
Man pleier gjerne å si det når man står på kanten av det gamle året.
Så hva gjør vi videre og hvordan skal vi bruke informasjonen vi får på best mulig måte? Vi må ha fokus på å løse oppgavene til innbyggerne våre.  Jeg er opptatt av at vi skal levere varene til våre kunder (les: innbyggerne) og da er det viktig å vite hva de vil ha.

Statistikk kan gi oss mer informasjon om hva brukerne faktisk leter etter. Statistikken vår viser også at vi har MYE informasjon der ute for våre innbyggere. Jeg lurer på om den er god, relevant og forståelig. Dette må vi jobbe mer med i 2014.

I løpet av 2013 har flere kommuner aktivt tatt i bruk sosiale medier i sin kommunikasjon og dialog med innbyggerne. Det siste skuddet på vår sosiale stamme er Instagram. I løpet av året har vi lagt ut 88 bilder som vi håper viser frem den flotte kommunen vår og noe av det som har skjedd i 2013. Det skal vi fortsette med i året som kommer.

Kritiske røster har den siste tiden sagt at sosiale medier dyrker det perfekte og at virkeligheten ikke er slik. Ingen liv er perfekte – hverken privatlivet eller kommunelivet. MEN – det er mye bra i kommunen vår og det synes jeg det er lov å vise frem og være stolt av!

Måtte 2014 bli fylt av god og relevant informasjon, smarte løsninger og nye likes!
Godt nytt år!

– Camilla Havik Cole

PS. Fakta: Vi er ikke så langt unna Kristiansand kommune i antall likes på Facebook. Just saying.