Love is not information

På en kafé i Arendal så jeg dette skrevet på veggen. Det er helt sant.
Men på vei hjemover ble jeg gående å tenke litt på utsagnet og snudde det litt opp ned: Hva er egentlig informasjon – og hva er kommunikasjon?

Ordbokas definisjon på informasjon og kommunikasjon går omtrent sånn: Førstnevnte kan forenklet sies å være informasjon av velformede data som gir mening. Kommunikasjon defineres som overføring eller utveksling av informasjon eller kunnskap mellom personer. Her er det ofte et samspill mellom to eller flere personer med gjensidige tilbakemeldinger og tolkninger.

I kommunen jobber alle ansatte daglig med kommunikasjon. Hver dag måles vi på vår kommunikasjon med innbyggerne.

Kommunikasjon er grunnleggende i møte mellom kommunen og innbyggerne. Det skjer når en innbygger åpner et vedtak på sin byggesøknad. Eller når hjemmesykepleieren ringer på døra. Og når noen klikker seg inn på hjemmesiden til kommunen for å finne skoleruta. Vårt mål er god, klar, tilgjengelig og vennlig kommunikasjon i alle situasjoner.

Kommunikasjon oppfattes av og til forskjellig, vi har forskjellig ståsted, tanker og meninger. Forstod mottakeren brevet hun fikk? Klikket han seg helt bort på hjemmesiden? Når vi ut til alle vi ønsker med vår kommunikasjon? Det er ikke alltid lett. Det kan rett og slett være litt komplisert.

Men ofte er kommunikasjon hverdagslykke. Med et litt oppmerksomt blikk kan vi daglig finne mange eksempler på god kommunikasjon. Som når vi legger ut et bilde på facebook av en ansatt hos bygartneren som pynter byen vår med blomster. Etter få timer har vi fått over 300 ”likes” som sier tusen takk. Slik kommunikasjon gjør oss glade!

Communication_sort2

Så i tillegg til ordbokas definisjon, vil jeg gjerne legge til:
Kommunikasjon er grunnleggende, litt komplisert og gjør oss veldig glade.

På veggen i kommunikasjonsavdelingen står det nå:

– Helle Ruhaven